Iisraeli peaminister nimetas Kerry kõnet suureks pettumuseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu Foto: SCANPIX

Iisrael peaminister Benjamin Netanyahu nimetas USA välisministri John Kerry kolmapäevast kõnet suureks pettumuseks.

«Ta kulutas enamuse oma kõnest sellele, et sisuliselt süüdistas Iisraeli rahu puudumises,» ütles Netanyahu.

«Iisraeli rahvas ei vaja mingeid tohutuid loenguid rahu tähtsusest välisriikide liidritelt. Nagu ka kogu see ÜRO resolutsioon, oli ka see kõne suunatud Iisraeli vastu,» tõdes peaminister.

«Rohkem kui tund aega keskendus Kerry maniakaalselt asundustele ja vaevu puudutas konflikti olemust, milleks on palestiinlaste vankumatu vastuseis kogu Iisraeli riigile ja selle piiridele,» rääkis Netanyahu.

Kerry rõhutas kolmapäeval, et ainus viis Iisraeli ja palestiinlaste vahel kestev rahu saavutada on leppida kokku kahe riigi lahenduses.

Kerry sõnul ohustab Iisraeli asunduste ehitamine Läänekaldale ja Ida-Jeruusalemma lootust palestiinlastega rahuni jõuda, aga ka Iisraeli enda tulevikku demokraatliku riigina.

USA välisminister esitas kõnes oma nägemuse konflikti lahendamise võimalustest ja hoiatas, et Iisrael on asunud palestiinlaste kuuluva maa alalise okupeerimise kursile.

Jeruusalemma plaanikomitee andis kolmapäeval loa ehitada Ida-Jeruusalemma palestiinlaste alale juudi asunikele neljakorruseline elumaja, ütles asundustegevust jälgiv vabaühendus. Otsus langetati pärast seda, kui ÜRO Julgeolekunõukogu võttis eelmisel nädalal vastu resolutsiooni, mis nõuab Iisraeli asunduste ehituse peatamist.

USA valitud president Donald Trump süüdistas kolmapäeval ametisolevat riigipead Barack Obamat tüli õhutavates avaldustes, mis raskendavad tema sõnul võimu üleandmise protsessi.

«Me ei saa lasta jätkuda Iisraeli kohtlemisel sellise põlguse ja lugupidamatusega. Neil oli varem USA näol olemas suur sõber, aga nüüd enam mitte. Lõpu algus oli kohutav Iraani lepe ja nüüd veel see ÜRO. Pea vastu Iisrael, 20. jaanuar läheneb kiiresti,» kirjutas Trump.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles