Kim Jong-un kasutab võimu kinnistamiseks jõhkraid hukkamisi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un.
Kim Jong-un. Foto: STR/AFP/Scanpix

Värske raporti kohaselt on Põhja-Korea riigijuht lasknud ametisse astumisest saadik 2011. aastal hukata 340 inimest, vahendab CNN.

Lõuna-Korea Rahvusliku Julgeolekustrateegia mõttekoda avaldas täna raporti pealkirjaga «Võimu väärkasutus Kim Jong-uni viieaastase valitsusaja jooksul», millest selgub, kuidas riigi ainuvalitseja on kasutanud hukkamisi oma võimu kindlustamiseks.

Tapetutest ligi 140 olid valitsuse vanemametnikud, sõjaväelased ja Korea Töölispartei liikmed.

Ühendriikide kaitseanalüütiku Bruce Bennetti sõnul on Kim näidanud 2011. aastast alates üles äärmist brutaalsust: «Näiteks on ta võimul oldud viie aasta jooksul tapnud viis kaitseministrit, samal ajal kui tema ise vahetas kaitseministreid 17 aasta jooksul vaid kolmel korral ja kaks neist surid vanas eas.»

Kuigi Põhja-Korea autoritaarsest riigist imbub vaid harva informatsiooni välismaailma, on viimase viie aasta jooksul siiski ilmnenud teateid Kimi jõhkratest hukkamistest.

Sel aastal tapeti näiteks riigi haridusala vanemametnik Kim Yong Jin, kuna ta näitas üles «halba suhtumist». Mais lasi Kim Pyongyangi sõjakoolis tappa publiku ees kaitseministri õhutõrjerelvaga.

«Ilmselt rebis see ta keha tükkideks. Ning Kim hoolitses selle eest, et ka ministri perekond oleks kohal seda nägemas,» sõnas Bennett.

Kaks aastat varem lasi Kim tappa oma onu, keda süüdistati plaanis valitsust kukutada ja keda riigimeedia tembeldas «kõigi aegade suurimaks reeturiks».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles