Belgia kutsub EL-i riike ühinema reisijate jälgimise süsteemiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: Patrick Semansky/AP/Scanpix

Belgia on võtnud vastu süsteemi, mille alusel hakatakse jälgima rongide, busside ja laevadega sõitvate inimeste teekonda ning riik kutsub sellega liituma ka teisi EL-i riike, kirjutab Politico.

Belgia siseminister Jan Jambon kutsus Berliini jõuluturu rünnaku valguses jälgimistegevusega liituma ka oma Euroopa kolleege.

Riigi parlament kiitis eelmisel nädalal heaks eelnõu, mille alusel hakatakse teenusepakkujatelt nõudma reisijate marsruutide talletamist riiklikku mälupanka. Kuid valitsus kardab, et ainuüksi Belgia riigi andmetest jääb tõhusaks ennetuseks siiski väheks.

«Teisete riikide osalemine on võtmetähtsusega,» sõnas Jamboni kõneisik Olivier Van Raemdonck. Jambon loodab esitada oma kava teistele EL-i kolleegidele järgmisel Euroopa Ministrite Nõukogul.

Eelnevalt on Belgia siseminister kutsunud üles laiendama EL-i süsteemi lennureisijate jälgimiseks ka maa- ja veetranspordile.

Seni on Saksamaa olnud idee vastu ning ka Prantsusmaa ja Holland näidanud üles pigem leiget suhtumist. Privaatsuse eest kõnelejad on aga kõigi reisijate andmete talletamise suhtes olnud ülimalt kriitilised.

Terrorijuurdlused on näidanud, et sarnaselt Berliini jõuluturu ründajale reisivad islamiterroristid sagedasti ja tihti ka mööda maad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles