Graafik: USA sõdurite jalajälg Euroopas kahvatub hiilgeaegade kõrval (13)

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA sõdur Euroopas
USA sõdur Euroopas Foto: SCANPIX

USA sõjaline kohalolek Euroopas suureneb ülehomme soomusbrigaadi võrra. Sellest hoolimata kahvatub täna Ameerika sõdurite arv piirkonnas külma sõja hiilgeaegade kõrval.

Kui Nõukogude Liidu ja lääne vastasseisu tipphetkel (külm sõda kestis 1947-1991 – toim) oli Euroopa pinnal julgelt üle 350 000 Ameerika sõduri, siis möödunud aasta seisuga oli see näitaja umbes 62 000.

Praegusele väekontingendile lisandub lähipäevil ligi 3500 võitlejat 4. diviisi 3. soomusbrigaadist.

Selle sammuga kasvab USA relvajõudude kohalolek Euroopas kolme täielikult mehitatud lahingubrigaadini.

Lisaks tuleb järgmisel kuul siia suure lombi tagant 10. mägidiviisi 10. lahingukopterite brigaadist umbes 1800 sõdurit koos tehnikaga. Nagu 3. soomusbrigaad jääb ka see toetuselement üheksaks kuuks rotatsiooni käigus Euroopasse.

Väeüksuste paigutamine siiamaile on osa Washingtoni ellukutsutud ohutõkestamise initsiatiivist, millega tahetakse toetada Venemaa agressiivse käitumise tõttu murelikuks muutunud NATO idaserva liikmesriike.

Kui lahata numbreid, siis siinpool Atlandi ookeani teenivatest 62 000st sõjaväelasest allub ümmarguselt 52 000 otse USA Euroopa väejuhatusele. Ülejäänud kas alluvad Aafrika väejuhatusele või kuuluvad NATO kiirreageerimisüksusesse.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles