Süürias jõustus Vene ja Türgi vahendatud relvarahulepe

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viga saanud Süüria laps 29. detsembril 2016 pärast järjekordset pommitamist Douma linnas, mis on mässuliste käes.
Viga saanud Süüria laps 29. detsembril 2016 pärast järjekordset pommitamist Douma linnas, mis on mässuliste käes. Foto: ABD DOUMANY/AFP/Scanpix

Süürias jõustus neljapäeva keskööl Venemaa ja Türgi vahendatud relvarahulepe, milles on nähtud võimalikku läbimurret enam kui viis aastat väldanud verises konfliktis.

Leppest, mis ei hõlma džihadistlikke äärmusrühmitusi nagu Islamiriik (IS) ja Al-Nusra Rinne, teatas mõned tunnid varem Vene president Vladimir Putin ning seda kinnitasid Süüria relvajõud ja opositsioon.

Putini sõnul on Venemaa ja Türgi relvarahuleppe garandid.

Vene välisminister Sergei Lavrov sõnas, et Vene-Türgi-Iraani relvarahulepped saadetakse ÜRO-le ning nendega on oodatud ühinema Saudi Araabia, Egiptus, Katar, Iraak ja Jordaania. Ta avaldas lootust, et USA tulevane valitsus eesotsas Donald Trumpiga liitub lepetega.

Detsembris evakueeriti tänu Ankara ja Moskva vahendusel saavutatud relvarahule Aleppost kümneid tuhandeid inimesi. Selle tulemusena läks linn Venemaa toel Süüria režiimi kätte, mis on mässuliste suurim kaotus kodusõjas. Türgi vaatas sündmuste arengut vaikides pealt.

Türgi, Vene ja Iraani välisminister leppisid 20. detsembril Moskvas kokku püüdlustes laiendada Aleppo relvarahu üle kogu Süüria.

Venemaa alustas 2015. aasta 30. septembril õhurünnakuid Süüria presidendi Bashar al-Assadi vastastele ja on viinud riiki mitmetuhandepealise väekontingendi.

Venemaa on teatanud sõjalise kohaloleku vähendamisest Süürias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles