Türgi president on asunud võimu kindlustama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Recep Tayyip Erdoğan.
Recep Tayyip Erdoğan. Foto: STR/AP/Scanpix

Türgi parlamendi põhiseaduskomisjon kiitis täna heaks rea põhiseadusmuudatusi, millega suureneks oluliselt presidendi võimutäius.

Komisjon kiitis täna varahommikul heaks reformi, millega tahetakse anda täitevvõim pea täielikult üle seni suuresti tseremoniaalse võimuga presidendile. Komisjon arutas muudatusi kümme päeva.

Hääletust parlamendi üldkogul on oodata jaanuaris ja võimalikku referendumit kevadel.

Muudatuste jõustumisel saab president õiguse määrata ametisse valitsust, püsida oma erakonna liikmena, teha eelarveettepanekuid ning kuulutada välja eriolukorda.

Muu hulgas suureneks 550 saadikust koosnev parlament 600-liikmeliseks, vähendataks seadusandjate miinimumvanust 25-lt 18-le ning nihutataks parlamendi- ja presidendivalimised samale päevale.

Kriitikud pelgavad, et reform lubab president Recep Tayyip Erdoğanil piiramatult valitseda, tal on juba suur mõju oma erakonna ja valitsushoobade üle.

Kui muudatused heaks kiidetakse, siis pikeneb ka Erdoğani mandaat. Temast sai president 2014. aasta 28. augustil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles