USA kehtestas sanktsioonid ka Lätist pärit isikule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Belani tagaotsimiskuulutus.
Aleksei Belani tagaotsimiskuulutus. Foto: FBI

Ühendriikide kehtestatud uued sanktsioonid Venemaale laienevad muu hulgas ka Lätis sündinud Vene kodanikule Aleksei Belanile.

Ametlikult põhjendati Belani sanktsioonidenimekirja kandmist tema seotusega pahatahtliku küberalase tegevusega. Sanktsioonid tähendavad, et kõik tema Ühendriikides asuvad varad külmutatakse.

Nii Belan kui ka temaga koos sanktsioonidenimekirja kantud Jevgeni Bogatšov, keda on nimetatud häkkerite supersaariks, kuulusid juba varem USA Föderaalse Juurdlusbüroo (FBI) tagaotsitavate isikute nimekirja. Belani tabamiseni viiva info eest on välja pandud 100 000 dollarit. Bogatšovi eest pakutakse aga kolme miljoni dollari suurust tasu.

Läti ringhäälingu andmetel sündis Belan 1987. aasta 27. juunil Riias. FBI tagaotsitavate isikute nimekirja on ta ekslikult kantud Läti kodanikuna, kuigi tegu on Vene kodanikuga.

Belan oli varasemalt tagaotsitav 2012. ja 2013. aastal toime pandud kuritegude pärast, kuid tema seostamine USA presidendivalimistesse sekkumisega näitab lõunanaabrite ringhäälingu hinnangul, et ta on tõusnud häkkeritest tippkurjategijate sekka. USA võimud pole aga täpsustanud, kas ja milline võis olla Belan roll häkkimisskandaalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles