Kataloonia omavalitsusjuht lubas siduvat iseseisvusreferendumit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia iseseisvusmeelsed.
Kataloonia iseseisvusmeelsed. Foto: JOSEP LAGO/AFP

Kataloonia autonoomse piirkonna omavalitsusjuht Carles Puigdemont lubab televisioonis aastavahetusel edastatavas kõnes "seaduslikku ja siduvat" iseseisvusreferendumit järgmise aasta jooksul, teatas reedel kohalik meedia.

Puigdemont on varasemalt lubanud Hispaaniast lahkulöömise referendumi korraldada 2017. aasta septembris.

Hispaania põhiseaduskohus ärgitas oktoobris prokuratuuri uurima, kas Kataloonia regionaalparlamendi spiiker Carme Forcadell sooritas juulis kuriteo, kui lubas parlamendil heaks kiita resolutsiooni, milles väljendati Kataloonia kavatsust liikuda edasi Hispaaniast iseseisvumisega.

Referendumil etendatud rolli pärast on juba kohtu all Kataloonia regionaalvalitsuse endine president Artur Mas ja veel kaks ametnikku.

Arvamusuuringute kohaselt enamik Kataloonia elanikest toetab iseseisvusreferendumit, kuid on enam-vähem võrdselt jagunenud Hispaaniast lahkulöömise küsimuses.

Hispaania konservatiivne Rahvapartei ja veel kaks suuremat parteid on Kataloonia riigi loomise vastu.

2014. aastal korraldatud mittesiduval hääletusel toetas Hispaaniast lahkulöömist umbes 1,6 miljonit Kataloonia elanikku, enamus regiooni 5,4 miljonist elanikust aga ei osalenud hääletusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles