Suri legendaarne animatsioonikunstnik Tyrus Wong

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Variety/Dele Pham

Hiina päritolu animatsioonikunstnik Tyrus Wong suri Ühendriikides oma kodus 106-aastasena, teatasid pühapäeval ettevõte Walt Disney Family Museum ja meediakanalid.

Briti rahvusringhäälingu BBC andmetel suri kunstnik perekonna keskel.

Wongi maalid äratasid kunagi Walt Disney tähelepanu ja need mõjutasid hiljem tugevasti filmistuudio joonisfilmide stiili ja atmosfääri.

Disney teadaandes toonitatakse, et Wongi kunstilist mõju näiteks "Bambile" on võimatu liialdada. Wong joonistas ka sadu Miki Hiire sketše.

"Wongil oli oskus äratada oma loominguga uskumatuid tundeid ja luua täiesti müstilist õhustikku. Kuigi Tyrus töötas ettevõttes Walt Disney Studios vaid kolm aastat ajavahemikus 1938-1941, siis tema mõju stuudio toodangule ja üldse joonisfilmile oli tohutu," kirjutati avalduses.

Wong kolis Hiinast Ühendriikidesse koos isaga. Kodumaale jäid ema ja õde, kellega ta enam kunagi elu jooksul ei kohtunud. Pärast kunstiõpinguid alustas Wong 1938. aastal tööd Disney ettevõttes joonistades sadu pilte, mis äratasid suurt tähelepanu.

"Walt Disney nägi, et Tyrus oskab luua kunsti, mis mitte ainult ei kujuta hirvelast metsas, vaid paneb sind seda lausa tundma. Walti visioon Bambist ja Wongi kunst mõjutavad joonisfilme veel tänapäevalgi," lisati teadaandes.

Wong siirdus pärast tööd Disneys kunstnikuks filmistuudiosse Warner Brothers ning 1968. aastal pensionile jäädes hakkas looma õnnitluskaarte ja keerukaid värvilisi tuulelohesid, mis kujutasid näiteks pandasid, kuldkalu või putukaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles