Türgi võimud: Istanbuli ööklubi rünnaku tegija võib olla Usbekistanist või Kõrgõzstanist

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi politsei avaldatud turvakaamerasalvestise pilt, millel võib olla Istanbuli ööklubi tulistamises kahtlustatav
Türgi politsei avaldatud turvakaamerasalvestise pilt, millel võib olla Istanbuli ööklubi tulistamises kahtlustatav Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Türgi võimude teatel ei ole veel tabatud isikut, kes tegi uusaastaööl relvastatud rünnaku Istanbuli populaarsesse Reina ööklubisse, kus palju inimesi, kaasa arvatud välismaalasi, uue aasta pidu pidas.

Nii Türgi kui rahvusvahelises meedias levib pilt oletatavast rünnaku tegijast, kes võib olla kohalik, kuid politsei teatel uurivad nad ka võimalust, et see isik on pärit Usbekistanist või Kõrgõzstanist, edastab Yle.

Politsei teatel on neil olemas ka kahtlusaluse mehe näopilt, mis saadi turvakaamerasalvestiselt ja sõrmejäljed, mis ta jättis ööklubisse.

Türgi politsei avaldatud pilt tõenäolisest kahtlusalusest
Türgi politsei avaldatud pilt tõenäolisest kahtlusalusest Foto: HO/AFP/Scanpix

«Ta isikut tuvastatakse. Loodame, et lisaks terroristile saame kätte ka kõik need, kes tal tapmist aitasid ette valmistada ja läbi viia,» edastas politsei.

Türgi politsei avaldatud pilt tõenäolisest kahtlusalusest / Handout/Reuters/Scanpix
Türgi politsei avaldatud pilt tõenäolisest kahtlusalusest / Handout/Reuters/Scanpix Foto: HANDOUT/Reuters/Scanpix

Türgi terrorismivastane üksus arreteeris eile Istanbuli eslinnas Zeytinburnus kaheksa inimest, keda kahtlustatakse uusaastaöö veresaunaga seotuses. Veel neli isikut peeti kinni Türgi teistes paikades.

Türgi asepeaminister Numan Kurtulmus kinnitas 12 inimese arreteerimist ja teatas, et politseioperatsioon tulistaja tabamiseks jätkub.

Istanbuli ööklubirünnaku eest võttis vastutuse äärmusrühmitus Islamiriik, mille teatel on Türgi moslemid kristlaste tallalakkujad. See võis olla viide, et Türgi ja rahvusvaheline koalitsioon võitleb nii Süürias kui Iraagis Islamiriigiga.

Rahvusvahelises meedias spekuleeritakse, et Istanbuli ööklubi ründaja võib kuuluda samasse terroristlikku raskukesse, mille liikmed panid juunis toime kolm enesetapurünnakut ja ühe relvarünnaku Istanbuli lennujaamale.

Türgi politsei avaldatud turvakaamerasalvestise pilt, millel võib olla Istanbuli ööklubi tulistamises kahtlustatav
Türgi politsei avaldatud turvakaamerasalvestise pilt, millel võib olla Istanbuli ööklubi tulistamises kahtlustatav Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

Türgi meedia näitas ööklubiründaja endast tehtud videoklippi

Türgi meedia näitas videoklippi mehest, kes arvatavasti on Istanbuli ööklubis 39 inimest tapnud isik.

Täna eetrisse antud videoklipis filmib arvatav ründaja end Istanbuli Taksimi väljakul. Esialgu ei ole selge, kas see on tehtud enne või pärast uusaastaööl korraldatud rünnakut eksklusiivses ööklubis Reina.

Mitu meediaväljaannet teatas, et ründaja võib olla pärit Kesk-Aasiast, samas kirjutas ajaleht Haber Türk, et tegemist võib olla hiina uiguuriga. Ta olevat saabunud koos naise ja kahe lapsega Türgi Konya linna. Tema perekond võeti vahi alla.

Istanbuli ööklubi rünnakus kaotas elu 39 inimest, kellest 25 olid välisriikide kodanikud. Lisasks sai haavata ligi 70 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles