Istanbuli klubirünnaku toimepanija isik on teada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Istanbulis uusaastapidustustel aset leidnud terrorirünnaku arvatav toimepanija.
Istanbulis uusaastapidustustel aset leidnud terrorirünnaku arvatav toimepanija. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Türgi võimud tuvastasid aastavahetusel toimunud klubirünnaku sooritaja isiku, teatas välisminister täna.

«Istanbuli rünnaku eest vastutava inimese isik on teada,» ütles Mevlüt Çavuşoğlu teleusutluses uudisteagentuurile Anadolu. Rohkem detaile ta ei täpsustanud.

Türgi politsei pidas lisaks kinni vähemalt viis arvatavat ISISe liiget, kes usutakse olevat klubirünnakuga seotud. Operatsioon nende vahistamiseks korraldati Izmiris ja kohalike sõnul kestab see siiani, vahendab AP. 

Erauudistekanal Dogan vahendas, et politseioperatsiooni käigus keskenduti kolmele perekonnale, kes saabusid Kesk-Türgist Izmiri umbes 20 päeva eest. Doganis avaldatu kohaselt võeti vahi alla 27 inimest, sealhulgas naisi ja lapsi.

Varem on seoses klubirünnakuga arreteeritud vähemalt 14 isikut, kaasa arvatud kaks välismaalast, kes peeti kinni eile Ataturki lennujaamas.

Tulistajat, kes surmas 39 inimest ja haavas 69 klubis viibinut, koolitati Reutersi teatel Süürias. «Ründajal on sõjategevuses kindlasti kogemusi. Võimalik, et ta võitles aastaid Süürias,» sõnas üks julgeolekuallikas Reutersile ja lisas, et tõenäoliselt suunas tema tegevust džihaadirühmitus. 

Juurdluse käigus on seni avastatud, et tulistaja saabus Süüriast Türki novembris ja reisis koos oma naise ja lastega, et mitte kahtlust äratada, vahendab kohalik uudistekanal Haberturk.

Arvatakse, et mees on pärit Kõrgõzstanist ja sealsed julgeolekutöötajad teatasid, et teevad koostööd oma Türgi ametivendadega. Kõrgõzstani politseinike sõnul on kinni peetud ja üle kuulatud ka üks kohalik, kes hiljem vabadusse lasti.

Eile avaldati Türgi meedias ründaja endast filmitud video, milles ta Istanbulis enne tulistamist ringi kõnnib.

Vähemalt 11 Istanbuli Reina-nimelises klubis toimunud tulistamise ohvrit olid türklased, samas kui umbes 27 neist olid välismaalased muuhulgas Liibanonist, Iraagist, Süüriast ja Kanadast, vahendab CNN.

Istanbuli ööklubis Reina toimus uusaastaööl terrorirünnak. Relvastatud mees avas klubis automaaditule, mille tagajärjel hukkus 39 ja sai haavata 70 inimest. Rünnaku arvatav toimepanija viibib vabaduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles