Saudi Araabia piitsutas palgata jäänud töölisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitusplats Saudi Araabias.
Ehitusplats Saudi Araabias. Foto: AFP/SCANPIX

Saudi Araabia kohus määras karistuse rühmale võõrtöölistele, kes avaldasid meelt oma maksmata palkade vastu: nad saavad 300 piitsahoopi ja veedavad neli kuud trellide taga. 

Aprillikuust pärinev video näitab, kuidas rühm vihaseid mehi panid põlema seitse oma tööandjale Binladinile kuuluvat bussi. Töölised väitsid, et nad polnud pool aastat palka saanud.

Mekas toimunud kohtuprotsessil said mõned selle eest karistuseks piitsahoobid ja kuid kestva vangistuse, teistele väidetavalt halastati ja neile anti 45-päevane arest. Neile esitati süüdistus avaliku omandi hävitamises ja rahutuste ärgitamises.

Tööliste nurin sai alguse siis, kui maailmaturul langenud nafta hind tõi kaasa Saudi Araabia sissetulekute vähenemise ning riik ei suutnud enam tasuda eraettevõtetele, mille oli palganud oma suurprojekte ellu viima.

Saudi Araabias sadu tähtsaid hooneid ehitanud Binladin Group asutati rohkem kui 80 aastat tagasi, selle loojaks oli kunagise esiterroristi Osama bin Ladeni isa. Ettevõtte andmeil tasusid nad möödunud aastal koondamistulud ligi 70 000le vallandatud töötajale. Ka praegune personal saavat oma palgad kätte siis, kui riik on oma võlad tasunud.

Ligi kaks kolmandikku Saudi Araabia tööjõust on pärit välismaalt; peamiselt Indiast, Pakistanist, Egiptusest, Jeemenist ja Bangladeshist.

Vaata videost, kuidas vihased ehitajad aprillis busse süütasid. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles