Saadiku lahkumine jätab britid täbarasse seisu

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendkuningriigi ELi esinduse endine juht Ivan Rogers mullu juunis Brüsselis.
Ühendkuningriigi ELi esinduse endine juht Ivan Rogers mullu juunis Brüsselis. Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/Scanpix

Ühendkuningriigi esindust Euroopa Liidu juures juhtinud Ivan Rogersi otsus ametist lahkuda tuli üllatusena paljudele nii Brüsselis kui ka Londonis. Just Rogers pidi etendama pearolli lahkumiskõnelustel, kui britid käivitavad lõpuks Lissaboni lepingu artikli 50.

2013. aasta lõpust brittide alalist esindust ELi juures juhtinud Rogersi nelja-aastane ametiaeg pidi lõppema alanud aasta oktoobris. Rogersi lahkumisega tekkis aga olukord, kus vaid mõni kuu enne ametlike kõneluste arvatavat algust puudub brittidel kogenud ja ELi hästi tundev läbirääkija. See teeb brittide jaoks niigi rasked läbirääkimised veelgi keerulisemaks.

Postimehega vestelnud diplomaatilise allika hinnangul kõneleb Rogersi tagasiastumine Ühendkuningriigis endiselt valitsevast segadusest ja pingetest seoses liidust lahkumisega. Tema sõnul on Briti esindusest viimaste kuude jooksul lahkunud veel teisigi kogenud ametnikke, teiste seas esinduse endine asejuht Shan Morgan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles