USA luureraport: Venemaa plaanib enamat (57)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Avaldatud USA luureraport.
Avaldatud USA luureraport. Foto: Jon Elswick/AP/Scanpix

USA eile avalikustatud luureraportis Venemaa mõjutuskampaania kohta Ühendriikide presidendivalimiste ajal väidetakse, et Kreml plaanib USA poliitikasse sekkuda tulevikuski. 

Eile avalikustatud raportis seisab, et kohe peale valimisi alustas Venemaa kampaaniat, eesmärgiga kavaldada inimesi avaldama oma e-posti paroole. Häkkerite sihtmärgiks olid Ühendriikide valitsusametnikud ja mõttekodade töötajad.

Luuretöötajate leitu võib aga olla pinnuks silmas USA tulevasele presidendile Donald Trumpile, kes tahab ametisse astudes asuda Kremliga suhteid soojendama. Ta on luuretöötajate väited, nagu Venemaa oleks USA valimistesse sekkunud, korduvalt ümber lükanud.

Vastavaldatud uurimus seob venelaste küberrünnakuga osteselt ka Venemaa presidendi Vladimir Putini.

Trump, kes eile hommikul luureametnikega kohtus, et arutada raportis leitut, kirjutas peale seda üheleheküljelises avalduses, et valimistulemustele mingit mõju ei avaldatud. «Valimistulemustele ei avaldatud absoluutselt mingit mõju. Hääletusmasinaid ei mõjutatud mingil viisil,» kirjutas Trump selles.

Ta ei puudutanud avalduses Venemaa tegevust ja asjaolu, kas tema arvamus on muutunud.

Luureraportis ei kirjutatud, kuidas USA teabe Venemaa tegevuse kohta sai. Ei ole teada, milliste vahenditega Ühendriigid oma vastaseid küberruumis jälgivad. 

Kommentaarid (57)
Copy
Tagasi üles