USA merejalaväelased naasevad Afganistani Helmandi provintsi (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Afganistani riiklike vägede seersant
Afganistani riiklike vägede seersant Foto: TopFoto/SCANPIX

Umbkaudu 300 USA merejalaväelast suundub kevadel Afganistani Helmandi provintsi, et toetada NATO-juhitavat missiooni Afganistani vägede väljaõppel, teatas merejalavägi.

Merejalaväelased lahkusid Helmandist 2014. aastal, kui NATO oma väed välja tõi ja jättis võitlust islamistliku Talibani vastu juhtima Afganistani üksused.

Nad olid esimeste USA vägede seas, kes saadeti Afganistani pärast 2001. aasta terrorirünnakuid Ühendriikides. Mitu tuhat neist paigutati oopiumikasvatuspiirkonda Helmandi, kus nad pidasid ägedaid lahinguid Talibani mässulistega.

Ametist lahkuva presidendi Barack Obama administratsioon lootis tuua suurema osa USA sõdureist Afganistanist nüüdseks välja, jättes sinna vaid väikese kontingendi.

Kuid Ühendriikidel on endiselt riigis umbes 8400 sõjaväelast ning nüüd naasevad Helmandi ka merejalaväelased.

«USA keskväejuhatuse (CENTCOM) ja Afganistanis teenivate USA vägede palvel saabub 2017. aasta kevadel Afganistani Helmandi provintsi umbes 300 merejalaväelast, et toetada missiooni Resolute Support,» seisab merejalaväe avalduses.

«Afganistani kaitse- ja julgeolekujõudude nõustamine ja abistamine aitab säilitada edusamme, mida me oleme koos afgaanidega teinud.»

Afganistani sõjavägi ja politsei on võitluses talibite vastu raskustes.

Detsembri algul lausus USA ja NATO vägede juht Afganistanis kindral John Nicholson, et Kabul kontrollib riigi 30-miljonilise elanikkonnaga riigist umbes 64 protsenti, 2016. aasta alguses oli see protsent 68.

Tema sõnul on Taliban eriti aktiivne just Helmandi provintsis, kus koos uimastijõukudega oopiumit toodetakse.

«Helmandis eksisteeriv side mässuliste ja kuritegelike võrgustike vahel teebki võitlusest Helmandis sedavõrd keerulise,» lisas ta.

Afganistan on maailma suurim oopiumitootja. ÜRO hinnangul toodeti seal 2016. aastal 4800-6000 tonni oopiumit ehk oluliselt rohkem kui 2015. aasta 3300 tonni.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles