Baltimaad on nii Ida- kui ka Põhja-Euroopa riigid (31)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO lipp
ÜRO lipp Foto: SCANPIX

Kuigi ÜRO liigitab statistikas Eestit, Lätit ja Leedut geograafilise kuuluvuse järgi Põhja-Euroopa riikide sekka, kuuluvad Baltimaad ÜRO silmis poliitiliselt endiselt Ida-Euroopa hulka.

Täna levis meedias Lätit esindavast eurosaadikust Artis Pabriksist alguse saanud valeteave, nagu oleks ÜRO muutnud Balti riikide regioonilist kuuluvust ja liigitanud nad Põhja-Euroopa riikideks. «See on koht, kuhu kuulume,» kirjutas Pabriks Twitteris.

Ent väärib märkimist, et Baltimaad on ses geograafilises alajaotuses olnud juba pikemat aega.

ÜRO regioonide liigituse järgi on geograafiliselt Põhja-Euroopa riigid Iirimaa, Suurbritannia, Island, Norra, Taani, Rootsi, Soome, Eesti, Läti ja Leedu.

Ida-Euroopasse kuuluvad ÜRO liigituse järgi Valgevene, Bulgaaria, Tšehhi, Ungari, Poola, Moldova, Rumeenia, Vene Föderatsioon, Slovakkia ja Ukraina.

Vaata täielikku maailma riikide geograafilist jaotust ÜRO lehelt.

Poliitilisi gruppe on ÜROs viis. Ida-Euroopa alajaotusesse kuuluvad Albaania, Armeenia, Aserbaidžaan, Bosnia ja Hertsegoviina, Eesti, Horvaatia, Gruusia, Leedu, Läti, Makedoonia, Moldova, Montenegro, Poola, Rumeenia, Serbia, Slovakkia, Sloveenia, Tšehhi, Ukraina, Ungari, Valgevene ja Venemaa.

Vaata täielikku maailma riikide poliitlist jaotust samuti ÜRO lehelt.

ÜRO on rõhutanud, et riikide määramine piirkonniti erivaldkondades on mõeldud statistika andmete tõhusamaks töötlemiseks ega väljenda poliitilisi seisukohti ühendusse kuuluvate liikmesriikide suhtes.

Kommentaarid (31)
Copy
Tagasi üles