Jeruusalemmas hukkus veokirünnakus neli inimest (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jeruusalemmas sai surma vähemalt neli ja vigastada vähemalt 16 inimest kui jalakäijate promenaadil sõitis rahva sekka veok, teatas Israeli News Online. Väidetavalt on tegu terrorirünnakuga, vahendab The Guardian.

«See on terrorirünnak,» ütles politsei pressiesindaja Iisraeli Raadiole. Politsei sõnul sõidukit juhtinud mees neutraliseeriti. Hiljem täpsustati, et ta tulistati surnuks.

Araabia meedia sõnul oli veokiroolis Jeruusalemmas, Jabel Mukaberi palestiinlaste piirkonnas elanud 28-aastane Fadi al-Qanbar, vahendab Times of Israel.

Jeruusalemma ida osas, Armon Hanatzivi promenaadi veokirünnaku sihtmärgiks oli sõdurite grupp, kes olid just bussi pealt maha astumas. Sõdurite poole sõites veokijuht kiirendas ning sõitis pealtnägijate sõnul allaetutest mitu korda üle.

Politsei sõnul tulistasid sõidukijuhti nii sõdurid kui ka tsiviilisikust giid, kes sõduritele linnas tuuri oli teinud. Veokijuht suri saadud tulistamishaavadesse.

«Murdosa sekundi jooksul, kui ma rääkisin ühe ohvitseriga, nägin ma silmanurgast, et meiega põrkab kohe kokku veoauto. Siis ma sain aru, et veok hakkab tagurdama ja siin ei saa tegu olla õnnetusjuhtumiga. Ma katsusin, kas mu püstol on ikka minuga - oli - ja siis ma jooksin tema suunas, samal ajal tulistades. Siis hakkas ta tagurdama ja sõitis uuesti üle vigastatute,» rääkis sõduritele giidiks olnud Eitan Rod sõjaväeraadiole.

Iisraeli televisioonis esinedes sõnas ta, et tema jaoks on üllatav, et sõdurid ise nii kaua kahtlesid, enne kui otsustasid veokijuhti tulistama hakata. «Ma pean küsima, miks küll oli vaja 30-aastast tsiviilisikut, kes esimesena tule avaks,» lausus ta, sest kohal oli ju vastava väljaõppe saanud ohvitsere.

Iisraeli kaitsejõudude esialgse juurdluse kohaselt tulistas veokijuhti Rodiga samaaegselt ka üks sõjaväelastest, teised kõik aga põgenesid sündmuskohalt, vahendab Times of Israel Channel 2 teadet.

Bussi juhtinud Moshe Aharon ütles sõjaväeraadiole, et rühm sõdureid olid seisnud oma kottidega bussi kõrval. «Ma olin nad just maha pannud. Siis tuli veok ja võttis suuna otse nendele, sõitis neist üle ja veel edasi. Sõdurid hakkasid veokijuhi suunas tulistama. Siis pani ta sisse tagumise käigu ja sõitis uuesti neist üle.»

Bussijuht lisas, et nad olid tegemas linnas kultuuri vaatamisväärsuste tuuri.

Sündmuspaigale sõitnud kiirabi sõnul on surma saanud neli inimest kõik 20ndates eluaastates, sh kolm naist ja üks meesterahvas.

Vähemalt 16 inimest sai vigastada, osade vigastused on tõsised, sest mõned vigastatutest jäid peale rünnakut veoki all kinni.

Ükski terrorirühmitus pole rünnakut veel omaks võtnud, kuid Hamasi kõneisik Hazaem Qassem nimetas toimunut kangelasteoks ja julgustas palestiinlasi samalaadseid rünnakuid korraldama. «Sellised operatsioonid näitavad, et kõik katsed püüda vastupanust mööda vaadata või seda takistada kukuvad alati läbi,» postitas ta oma Facebooki lehel

Qanou sõnul tõestas tänane rünnak, et palestiinlaste vägivallalaine ei ole lõppenud, seda hoolimata suhtelisest rahust.

«Võib olla vaikne, kuid see ei lõpe kunagi,» ütles ta.

Gaza sektoris võimul olev Hamas on lubanud Iisraeli hävitada.

Eelmisest aastast alates on palestiinlastest ründajad tapnud 36 iisraellast ja kaks ameeriklast, levinuim rünnakuviis on pussitamine.

Sama aja jooksul on Iisraeli sõdurid või politseinikud maha lasknud 229 palestiinlast. Iisraeli sõnul on tapetud peamiselt ründajaid, ülejäänud on surma saanud kokkupõrgetes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles