Obama: presidendiamet ei ole pereäri (2)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama ja Donald Trumpi kohtumine Valges Majas 2016. aasta novembris
Barack Obama ja Donald Trumpi kohtumine Valges Majas 2016. aasta novembris Foto: Jim Watson/AFP/Scanpix

Kohe ametist lahkuv USA president, demokraat Barack Obama andis oma järglasele, vabariiklasest uuele presidendile Donald Trumpile nõu, et presidendiamet ei ole pereäri ning ametis olemise ja presidendiks kandideerimise vahel on vahe.

Obama sõnul peab uus president, kes on seni olnud üsna ärikeskne, kuulama nii seda, mida ta enda rahval on öelda kui ka seda, mida on öelda teiste riikide esindajatel, edastab BBC.

«Kui oled ametisse astunud, siis juhid suurt institutsiooni. Lisaks poliitikutele vaatab ja ootab ärimaailm, mida ta (Trump) ütleb ja teeb, sest ta on sealt pärit, kuid riik ei ole pereäri, asju tuleb näha laiemalt,» lisas Obama.

Obama võttis sõna ka Venemaa küberrünnakute teemal, millega venelased üritasid USA presidendivalimisi mõjutada.

Obama arvates alahindas USA luure praegusel informatsiooni ja avatuse ajastul Venemaa sekkumise ja valeinformatsiooni levitamise ulatust.

Obama lisas, et tema ja Trump on diskuteerinud luure usaldamise ja mitteusaldamise teemal, kuid mõnes asjas lähevad nende arvamused lahku. 

«Olen ise kogenud, et on aegu, mil saad häid otsuseid langetada ainult siis, kui on olemas kogu vajalik informatsioon,» jätkas USA president.

Trump oli pikka aega kahtleval seisukohalt, kuidas sai Venemaa ikkagi USA demokraatide vastu küberrünnaku teha ega uskunud, et see aset leidis, kuid teatas möödunud nädalal, et hindab luureorganite tööd selles küsimuses.

Trump küsis Twitteris, kuidas Demokraatlik partei on küberrünnakus kindel, kui nad ei uurinudki juhtunut ega oma arvutivõrgu kindlust ning et ta ei saa üldse aru, mis toimus.

Donald Trumpist saab USA 45. president 20. jaanuaril.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles