Vene meedia: Putinist võib saada ROKi või ÜRO juht

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Medvedev ja Vladimir Putin (paremal) Krasnaja Poljanas Rosa Hutori suusakeskuses.
Dmitri Medvedev ja Vladimir Putin (paremal) Krasnaja Poljanas Rosa Hutori suusakeskuses. Foto: SCANPIX

Tänase Vene ajalehe Nezavissimaja Gazeta (NG) andmetel on võimalik, et Vene praegusele peaministrile Vladimir Putinile tehakse ettepanek kandideerida ROKi või ÜRO järgmiseks presidendiks.

Vastutasuks peab Putin loobuma kandideerimast Venemaa presidendiks.

Riigiduuma allikas selgitas väljaandele, et 9. märtsil aset leidva USA asepresidendi Joseph Bideni Moskva-visiiti võib pidada signaaliks lääneriikide toetusest Dmitri Medvedevi võimalikule kandideerimisele teiseks ametiajaks.

«Ameeriklase praegune külaskäik on seotud veel ühe tähtsa probleemi arutamisega – Putini «tööle rakendamine pärast valimisi»,» rääkis ta.

Nimetuks jääda soovinud allikas riigiduumas selgitas, et kui Putin Vene riigipeaks ei kandideeri, siis võib juhtuda, et talle pakutakse võimalust pürgida näiteks Rahvusvahelise Olümpiakomitee (ROK) presidendiks.

Venemaa Teaduste Akadeemia Eliidiuuringute keskuse direktor Olga Krõštanovskaja rääkis raadiojaamale Ehho Moskvõ, et «kui meie eliit otsustab, et presidendiks saab Medvedev, siis tõuseb küsimus Vladimir Putini kohast rahvusvahelistes organisatsioonides, näiteks võib ta olla ÜRO järgmise juht».

Suur osa analüütikutest suhtub Bideni külaskäigu sellesse versiooni skeptiliselt. «Biden ei ole see inimene, kes võiks Moskvas pidada usalduslikke läbirääkimisi,» ütles Moskva Carnegie keskuse teadusnõukogu liige Nikolai Petrov.

«Kui Medvedevil olek ameeriklastega mingi personaalne suhe, siis loomulikult oleks see isiklik side Barack Obamaga, mitte asepresidendiga,» märkis Petrov.

Peaministri pressisekretär Dmitri Peskov oli üllatunud Putini karjääri tulevikku puudutavate spekulatsioonide üle, vahendas Russkaja Služba Novostei. «See kuulub kurioosumite valdkonda. Me ei kommenteeri seda mitte kuidagi.»

Peskovi sõnul on see informatsioon väga imelik. «Justkui oleks täna 1. aprill,» märkis ta.

Presidendivalimised Venemaal leiavad aset 2012. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles