Londoni ülikooli tudengid tahavad valgenahalise Platoni õppekavast välja visata (15)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väljavõte Raffaeli maalist, kus peal Platon ja Aristoteles.
Väljavõte Raffaeli maalist, kus peal Platon ja Aristoteles. Foto: SCANPIX

Maineka Londoni ülikooli tudengid nõuavad, et sellised filosoofia suurkujud nagu Platon, Descartes ja Immanuel Kant kaoksid suurel määral õppekavast, sest nad kõik on valgenahalised.

Londoni ülikooli alla kuuluv Ida- ja Aafrika-uuringute kooli (SOAS) üliõpilasesindus nõuab, et enamik kursustel käsitletavatest filosoofidest oleks pärit Aafrikast ja Aasiast, kirjutas eile Briti väljaanne Telegraph.

Üliõpilasesinduse sõnul on nende nõue osa laiemast algatusest, mille eesmärgiks on ülikool dekoloniseerida ning tegeleda kolonialismipärandi struktuurse ja tunnetusteoreetilise pärandiga.

«Valgenahalisi filosoofe tuleks nende hinnangul uurida ainult vajadusel, ning nende töid tuleks käsitleda vaid kriitilises kontekstis. Näiteks tunnistada koloniaalset konteksti, milles lõid oma tööd valgustusaja filosoofid, teatas üliõpilasesindus.

SOASi usu- ja filosoofiaosakonna juhi Erica Hunteri sõnul on üliõpilasesinduse seisukoht  naeruväärne. «Filosoofe ega ajaloolasi ei tohiks ainult seetõttu kõrvale lükata, et selline suund on moes.»

Briti valitsuse kõrghariduse reformikava asetaks tudengite rahulolu uue hindamissüsteemi keskmesse. Kriitikute sõnul võib see õõnestada akadeemilist terviklikkust.

Ka on mainekad haridustegelased hoiatanud, et reformi läbisurumisega sunnitaks ülikoole arvestama nn lumehelbekeste generatsiooni (solvav nimetus, mis hõlmab kaasaja noori inimesi, kes olevat eelmistest põlvkondades väiksema vastupidavusega ning konfliktiolukordades emotsionaalselt haavatavamad( toim) üliõpilaste nõuetega, ükskõik kui jaburad need ka poleks.

Kommentaarid (15)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles