Ukrainas taas üldvalimised

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Viktor Juštšenko. .
Ukraina president Viktor Juštšenko. . Foto: AP / Scanpix.

Ukraina president Viktor Juštšenko määras eile 7. detsembrile erakorralised parlamendivalimised, mis on kolmandad üldvalimised vähem kui viimase kolme aasta jooksul.


Kuid kestnud valitsuskriis tipnes kolmapäeval Juštšenko otsusega saata ülemraada laiali. Riigipea teatas telepöördumises ennetähtaegsete valimiste korraldamisest.


Valitsus lagunes juba möödunud kuul presidendi ja peaminister Julia Tõmošenko erimeelsuste tõttu. Ukraina põhiseaduse järgi võib president parlamendi laiali saata, kui valitsust ei suudeta moodustada 30 päeva jooksul. Veel kolmapäeva hommikul andis president mõista, et annab erakondadele valitsuskriisi lahendamiseks lisaaega.


2004. aasta oranži revolutsiooni ajal olid Tõmošenko ja Juštšenko liitlased, kuid pöörasid hilisema võimujagamise käigus tülli. Juštšenko Meie Ukraina teatas 3.

septembril, et lahkub koalitsioonist, kuna Tõmošenko blokk jäi mitme presidendivõimu puudutava seaduse vastuvõtmisel Moskva-meelse Regioonide Parteiga ühele nõule.
Juštšenko kommenteeris valimisi välja kuulutades, et koalitsiooni rikkusid inimlikud võimuambitsioonid, ning on võrrelnud Tõmošenko käitumist reetmisega. Ühtlasi rääkis ta Venemaa mõjujõule viidates riiki ähvardavatest välistest ohtudest.


Regioonide Partei juht Viktor Janukovitš teatas, et parlamendi laialisaatmine on surmahoop Ukraina liidritele ning tema partei on võimuvõitluseks valmis.
(BBC/Interfax/BNS)

Parlament

kohad
•  Regioonide Partei    175
•  Julia Tõmošenko Blokk    156
•  Meie Ukraina/Omakaitse (Juštšenko)    72
•  Ukraina kommunistlik partei     27
•  Litvini Blokk    20

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles