AJA PEEGEL. Kuidas USA Hispaaniale tuumapommi pillas

Margus Parts
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radioaktiivse pinnase puhastamine Palomaresi küla lähedal.
Radioaktiivse pinnase puhastamine Palomaresi küla lähedal. Foto: Wikipedia.org

17. jaanuaril 1966. aastal põrkas Ühendriikide pommitaja B-52 Hispaania ranniku kohal kokku lennukitankeriga KC-135, pillates maha neli 70-kilotonnist vesinikupommi. Kolm neist maandusid otse Palomarese linna lähedale, neljas kukkus Vahemerre.

Külma sõja sõnastamata reegel nägi ette, et võidab see, kes ründab esimesena. Ühendriikidel oli aga Nõukogude Liidu võimaliku rünnaku puhuks varuplaan. Nimelt alustati 1960. aastal operatsiooni nimega Kroomkuppel, saates Ameerika hävitajad tiirutama Gröönimaa, Alaska ja Vahemere kohale, et baaside hävitamise korral säiliks vasturünnaku võimalus, vahendab ABC News.

Sellise ulatusega operatsiooni puhul olid aga õnnetused vältimatud. Pentagon on tunnistanud, et tuumapommidega on seotud vähemalt 30 külma sõja aegset intsidenti, mil pommitajad sattusid kas hoovõturajal avariisse või süttisid, tuues kaasa radioaktiivse saastumise või pommi kaotamise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles