Poola opositsioon jätkas parlamendiprotesti

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola seim.
Poola seim. Foto: Kacper Pempel/Reuters/Scanpix

Poola parlamendi töö oli eile halvatud, sest liberaalse opositsiooni liikmed keeldusid lõpetamast protesti valitsuse demokraatiavastaste sammude vastu.

Kodanikeplatvormi (PO) rahvaesindajad hõivasid parlamendihoone detsembri keskel, protestides võimuerakonna Seadus ja Õiglus (PiS) otsuse vastu piirata ajakirjanike ligipääsu parlamendiistungitele, millest PiS on nüüdseks taganenud.

Tänini kestab aga opositsiooni protest eelarvehääletuse vastu, mida opositsioon peab seadusvastaseks.

Opositsioon nõuab uut hääletust, kuna võimuerakond võttis eelnõu detsembris vastu parlamendihoone teises saalis, sest istungitesaal oli opositsiooni valduses.

PiS-i väitel oli hääletus igati seaduslik ning kolmapäeval peaks parlament pärast talvevaheaega taas tööd alustama.

PO esimees Grzegorz Schetyna tegi kolmapäeval ettepaneku istungite algus 18. jaanuarini edasi lükata, et vahepealse aja jooksul patiseisule lahendus leida.

PiS-i parlamendifraktsiooni esimees Ryszard Terlecki oli ettepanekuga nõus, kuid tingimusel, et opositsioon lõpetab kõigepealt istumisstreigi.

«Tegelikult ei ole see uus ettepanek,» ütles Schetyna. «Nad tahavad, et me parlamendisaalist lahkuksime, kuid ei paku meile vastu midagi uut.»

PiS-i esimees Jarosław Kaczyński on nimetanud opositsiooni streiki riigipöördekatseks.

Opositsiooni toetavad tänavameeleavaldused ning rahvaliikumine Demokraatia Kaitse Komitee ja teised kodanikeühendused.

FOTO: AGENCJA GAZETA/Reuters/Scanpix
FOTO: AGENCJA GAZETA/Reuters/Scanpix Foto: AGENCJA GAZETA/Reuters
FOTO: AGENCJA GAZETA/Reuters/Scanpix
FOTO: AGENCJA GAZETA/Reuters/Scanpix Foto: AGENCJA GAZETA/Reuters
FOTO:
FOTO: Foto: ALIK KEPLICZ/AP
Meeleavaldajad olid Varssavis asuva seimihoone ette kogunenud ka eile õhtul. Üks protesteerija hoidis käes plakatit, kus PiS-i esimeest Jarosław Kaczyńskit kujutatati Põhja-Korea liidri Kim Jong-un'ina. FOTO: KACPER PEMPEL/REUTERS/Scanpix
Meeleavaldajad olid Varssavis asuva seimihoone ette kogunenud ka eile õhtul. Üks protesteerija hoidis käes plakatit, kus PiS-i esimeest Jarosław Kaczyńskit kujutatati Põhja-Korea liidri Kim Jong-un'ina. FOTO: KACPER PEMPEL/REUTERS/Scanpix Foto: KACPER PEMPEL/REUTERS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles