Mida me teame Trumpi toimikust ja kui palju sellest vastab tõele? (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin (paremal) ja sel kuul USAs ametisse astuv Donald Trump.
Venemaa president Vladimir Putin (paremal) ja sel kuul USAs ametisse astuv Donald Trump. Foto: DON EMMERT/AFP/SCANPIX

Eile avalikustas uudisteportaal BuzzFeed 35-leheküljelise memode kogu, mis sisaldas USA tulevase presidendi Donald Trumpi kohta hulgaliselt kompromiteerivat materjali - aga kas seal sisalduvad väited vastavad ka tõele?

Mis toimikus kirjas on?

Raport väidab, et Vladimir Putini juhitud Venemaa on Trumpi toetanud vähemalt viis aastat. Moskva eesmärk on lõhestada lääneriikide liitlassuhteid, muuta pärast Teise maailmasõja lõppu kehtima hakanud rahvusvahelist korda. Vastavalt raportile soovib Putin näha 19. sajandile omase suurvõimude poliitika tagasitulekut, kus suurriigid saavad oma huvisid edendada.

Memodes märgitakse, et Kreml pakkus Trumpile äritehinguid, aga Trump loobus neist. Lisaks andis Kreml Trumpile regulaarselt luureinfot, kaasa arvatud demokraatide ja teiste poliitiliste rivaalide kohta.

Seal tuuakse ka välja, et Vene spioonid panid kokku nii demokraatide presidendikandidaadi Hillary Clintoni kui Trumpi toimiku. Clintoni toimiku sisu oli ohutu ja sisaldas peamiselt salamikrofonidega üleslindistatud vestlusi.

Donald Trump 2013. aasta novembris Moskvas koos tol aastal iludusvõistlusel Miss Universiumiks kroonitud Venezuelast pärit Gabriela Isleriga. Tagaplaanil vene ebajumalast poppstaar Filipp Kirkorov. FOTO: ITAR-TASS/Scanpix
Donald Trump 2013. aasta novembris Moskvas koos tol aastal iludusvõistlusel Miss Universiumiks kroonitud Venezuelast pärit Gabriela Isleriga. Tagaplaanil vene ebajumalast poppstaar Filipp Kirkorov. FOTO: ITAR-TASS/Scanpix Foto: Prokofyev Vyacheslav/ITAR-TASS

Trumpi materjali võib aga kontrastina nimetada lausa plahvatuslikuks. Seal tuuakse välja Trumpi 2013. aasta visiit Moskvasse, kus toimus too aasta Miss Universumi iludusvõistlus. Raporti andmetel viibis Trump Ritz Carltoni hotellis, samas sviidis, mida oli kasutanud ka Barack Obama. Memos kirjeldatakse, kuidas Vene FBI agent sai oma valdusesse seksuaalseid seiku sisaldavat materjali hotellis toimunu kohta. «Trumpi teod Moskvas olid piisavad, et seeläbi sai FSB kasutada seda vajadusel väljapressimiseks,» märgitakse toimikus.

Kas see on tõsi?

Toimiku geopoliitikat puudutava osaga on keeruline mitte nõustuda. On selge, et Putini soov on lääne institutsioone, transatlantilisi suhteid ja ELi teadlikult nõrgestada. Viimased 16 aastat on ta püüdnud panna proovile Moskva silmis ebaausat USA hegemooniat ning tahtnud tuua Venemaa taas maailmapoliitikat määravate juhtriikide hulka.

Trumpi seksiskandaali väiteid sada protsenti kinnitada ei saa ja kõik, mis tol aastal Ritz Carltoni hotelliseinte vahel juhtus, jääb spekulatsiooniks. Trump ise ütles eile peetud pressikonverentsil, et raporti puhul on tegu libauudisega.

Donald Trump eile New Yorgis pressikonverentsi andmas. FOTO: John Angelillo/SIPA/Scanpix
Donald Trump eile New Yorgis pressikonverentsi andmas. FOTO: John Angelillo/SIPA/Scanpix Foto: John Angelillo/SIPA/John Angelillo/SIPA

«See on kahtlane värk. Seda ei juhtunud,» sõnas ta. Samuti märkis Trump, et teab väga hästi, et hotellitube kuulatakse tihti pealt, sealhulgas ka Venemaal. «Ma olen väga ettevaatlik. Ma olen turvameestest ümbritsetud. Taolistes tubades võivad kaamerad olla kõige kummalisemates kohtades. Sa ei näe neid ja seega ka ei tea, et need olemas on,» lisas ta.

On teada, et Venemaa Föderaalne Julgeolekuteenistus (FSB) tegeleb varjatult kõrge profiiliga sihtmärkide järgimisega ja Trump võis neile kindlasti huvi pakkuda. Aga see ei tähenda, et sellest jälg maas oleks. Igal juhul enne kui Putin oma ameti maha paneb – kui üldse – me seda kindlalt kinnitada ei saa.

Juri Skuratov. FOTO: ITAR-TASS/Scanpix
Juri Skuratov. FOTO: ITAR-TASS/Scanpix Foto: Mashkov Yuri/COVI

Putini pressiesindaja Dmitri Peskov eitas eile, et taolisi kompromiteerivaid materjale üldse kogutakse. See on vale. Näiteks näitas Vene televisioon 1999. aastal kaadrit Vene peaprokurörist Juri Skuratovist, kes oli voodis kahe noore naisega. Skuratov oli kaotanud nimelt sel ajal võimul olnud Vene presidendi Boriss Jeltsini soosingu. Toonane FSB juht lausus paljastavale skandaalile järgnenud pressikonverentsil, et orgiakaadrid olid tõesed. 1999. aastal juhtis FSBd Vladimir Putin.

Kes on toimiku autor?

Tegu on Suurbritannia salaluureteenistuse (MI-6) endise töötaja Christopher Steele'iga, kes nüüd juhib Londonis baseeruvat eraluure bürood Orbis Business Intelligence Ltd, kirjutab USA ajaleht Washington Post viitega teemaga kursis olevatele allikatele.

Steele mitte ainult ei koostanud seda raportit, vaid ka organiseeris materjali jõudmise USA ja Euroopa õiguskaitse organiteni, teatas allikas.

Steele'i kolleegide sõnul pole võimalik mehe endaga ühendust saada. Briti väljaande Telegraph väitel põgenes ta eile hommikul kodust, kui oli selge, et on vaid aja küsimus, millal ta nimi meediasse lekib.

Steele'i äripartner Christopher Burrows ütles eile Washington Postile, et ei saa väidet, et raporti koostas Orbis, ei kinnitada ega ümber lükata.

Orbis Business Intelligence'i kontori peauks Londonis. FOTO: MATT DUNHAM/AP/Scanpix
Orbis Business Intelligence'i kontori peauks Londonis. FOTO: MATT DUNHAM/AP/Scanpix Foto: MATT DUNHAM/AP

Steele'i varasem renomee luureringkondades on olnud hea, endise CIA töötaja John Sipheri sõnul on Steele ka mitu aastat Venemaal töötanud.

Briti LinkedIni konto mehe eelnevalt peetud ametiposte ei ava. Luuretöötajate puhul on tavaline, et nad esitlevad kattevarjuna diplomaatilisi ametiposte.

Orbise-laadsed eraluurefirmad on viimasel ajal aina populaarsemaks muutumas. Firma veebilehel märgitakse, et Orbis Business Intelligence'i asutasid 2009. aastal endised briti luuretöötajad. Ettevõtte tegevusalaks on anda oma klientidele strateegilist nõu, korraldada luureandmete kogumist ja teha keerukaid rahvusvahelisi uurimisoperatsioone, kasutades selleks nende globaalset ekspertide võrgustikku.

«Me ei ihu mingit poliitilist sõjakirvest,» ütles Burrows, lisades, et nad täitsid vaid nende kliendi seatud ülesannet. Ta ütles, et nende töötamise viis on järgmine: kui klient palub Orbisel midagi uurida, siis me kõigepealt vaatame, mis info olemas on ja siis võrdleme oma leide muude asitõenditega.

Politseiauto täna Christopher Steele'i elumaja ees Wokinghamis. FOTO: PETER NICHOLLS/REUTERS/Scanpix
Politseiauto täna Christopher Steele'i elumaja ees Wokinghamis. FOTO: PETER NICHOLLS/REUTERS/Scanpix Foto: PETER NICHOLLS/REUTERS

BBC korrespondent Paul Wood ütles eile, et väitele, et Vene luure omas Trumpi kohta kompromiteerivat materjali, leidub alust mitmest allikast, mitte ainult Briti endise MI-6 töötaja Steele'i raportist. Wood märkis, et USA luureasutustega seotud allikas ütles talle, et Vene luure valduses olevast komprast teadis ka üks Ida-Euroopa riigi luureteenistus. «Ma sain tagasi sõnumi, et väidetavalt oli olemas rohkem kui üks lindistus ja mitte ainult video ja audiolindistus ka ja need pärinesid rohkem kui ühest kohast, seda nii Moskvas kui Peterburis,» lausus Wood, lisades, et keegi ei pea midagi uskuma, kui tegemist on luureagendi sõnadega.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles