Hiina tuntud lingvist ja dissident Zhou Youguang suri 111-aastasena

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile 111-aastasena lahkunud Zhou Youguang.
Eile 111-aastasena lahkunud Zhou Youguang. Foto: WANG ZHAO/AFP/Scanpix

Hiina tuntud lingvist ja teisitimõtleja Zhou Youguang suri eile Pekingis 111-aastasena, teatas riigimeedia.

Zhou suri oma kodus päev pärast 111. sünnipäeva.

Zhou on maailmas tuntud kui pinyini-süsteemi üks väljatöötajatest. Seda 1950-ndatel aastatel kasutusele võetud süsteemi rakendatakse hiina hieroglüüfide latinisatsiooniks ja seda kasutavad sajad miljonid keeleõppijad Hiinas ja teistes riikides.

1906. aastal aristokraatlikus perekonnas sündinud Zhou koges Qingi dünastia viimaseid aastaid ja revolutsiooni.

Ta vältis Hiina kodusõda, töötades New Yorgis Wall Streetil ühes Hiina pangas. Zhou kohtus Princetonis sõpru külastades ka kaks korda Albert Einsteiniga.

Pärast kommunistide võitu 1949. aastal, naasis Zhou kodumaale, et õpetada majandust.

Mao Zedongi kommunistid paelusid Zhoud ja 2012. aastal kirjutas ta, et oma ajal kutsusid nad end demokraatideks

1960ndate aastate Hiina kultuurirevolutsioon ei säästnud ka tollal 60-ndates eluaastates olnud Zhoud. Ta saadeti kaheks aastaks kõrvalisse Ningxia piirkonda töölaagrisse.

Ta kirjeldas perioodi 1960-1980 kui raisatud aega, lisades: «Ausalt, mul ei ole mitte midagi head Mao Zedongi kohta öelda.»

Zhou suhtus paremini Mao mantlipärijasse Deng Xiapingi, kes käivitas turumajandusreformid, mis aitasid muuta Hiina maailma suuruselt teiseks majanduseks.

85-aastasena pensionile jäädes kirjutas Zhou mitukümmend raamatut, väites, et Dengi reformid olid ilma poliitilise muutuseta ebapiisavad.

«Pärast 30 aastat majandusreforme vajab Hiina ikka veel asumist demokraatia teele,» ütles Zhou 2015. aastal AFP-le antud intervjuus. «See on ainus tee. Ma olen alati seda uskunud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles