Trumpi saab võimult eemaldada USA põhiseaduse mässuklausliga (10)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Usa tulevane president Donald Trump
Usa tulevane president Donald Trump Foto: SHANNON STAPLETON/REUTERS/Scanpix

Läheneva reede, 20. jaanuari valguses, mil ametivande annab USA tulevane president Donald Trump, analüüsis Independent, mil viisil oleks veel võimalik Ühendriikide uuest riigipeast vabaneda. 

Vaja läheb USA põhiseadust, täpsemalt selle 25. klauslit, asepresident Mike Pence’i ja vaid 15 Trumpi kabinetiliiget.

1967. aastal põhiseadusesse tehtud muudatus lubab presidendi volitused üle kanda asepresidendile.

25. klauslit on kasutatud vaid kaks korda- ja sedagi vaid mõne tunni jaoks, mil ametis olevad presidendid mõnd meditsiinilist protseduuri läbisid. Samuti seisab 25. klausli neljandas punktis, et kui asepresident ja enamus USA valitsusliikmetest esitavad presidendile, senatile ja esindajatekoja spiikrile kirjaliku avalduse presidendi võimetuse kohta oma ametikohustusi täita, võtab asepresident otsekohe juhtimise üle.

Selle mässuklausliga on asepresidendil ja 15 kabinetiliikmel näiteks kahtluse tekkimisel Trumpi vaimses tervises võimalus ta ovaalkabinetist kõrvaldada.

Independent analüüsis ka USAs juba läbi proovitud presidendi mõrvavõtet, kuid leidis, et suure demokraatia juhiks valitu mõrv oleks liiga närvesööv ja plaani katastroofilise läbikukkumise võimalikkus väga tõenäoline.

Seetõttu leitigi, et palju kenam viis president võimult eemaldada oleks mäss. Lisaks võtaks see kuid vähem aega kui ametlik umbusaldamine. 

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles