Põhja-Iirimaa habras tasakaal on ohus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Martin McGuinness.
Martin McGuinness. Foto: Jeff Spicer/PA Wire/PA Images/Scanpix

Põhja-Iirimal ootavad ees erakorralised valimised pärast ligi 20 aastat kestnud võimujagamise põhimõtte kokku kukkumist, vahendab CNN.

Briti valitsus kutsus üles korraldama valimisi Põhja-Iirimaa Assamblees Stormontis, et lahendada kuid käärinud poliitilist kriisi.

Põhja-Iirimaa esindaja Suurbritannia valitsuses James Brokenshire kinnitas, et uued valimised toimuvad 2. märtsil.

Kriis lahvatas eelmisel nädalal, mil rahvuslasest asepeaminister Martin McGuinness ameti maha pani. Tema partei Sinn Fein keeldus McGuinnessile asendust esitamast, kuid 1998. aasta rahulepingu kohaselt ei saa rahvuslaste ja unionistide vaheline ühendvalitsus kehtida, kui mõlema grupi juhid ei ole valitsuses esindatud.

McGuinness loobus ametist erimeelsuste tõttu valitsuse töös.

1998. aastal allkirjastatud Põhja-Iiri rahuleping lõpetas 30 aastat kestnud sektantliku vägivalla Põhja-Iirimaal.

Põhja-Iirimaa jäi Iirimaa eraldumisel 1922. aastal Ühendkuningriigi koosseisu. Rahvuslased, kellest enamuse moodustavad katoliiklased, soovivad Iirimaa taasühinemist. Unionistid, kellest enamus protestandid, tahavad jääda Suurbritannia kosseisu.

1968. aasta ja 1998. aasta vahel surid tuhanded inimesed sektantlikus vägivallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles