CIA avalikustas veebis varem salastatud dokumendid (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SAUL LOEB/AFP/Scanpix

USA Luure Keskagentuur (CIA) avalikustas veebis ligi 930 000 dokumenti ehk ligi 12 miljonit lehekülge varem salastatud materjali. Aaretelaegas avab tõenäoliselt uue vaatenurga nii mitmetele ajaloosündmustele kui CIA tegevusele, vahendab Deutsche Welle.

CIA pani eile oma veebilehele üles otsingumootori, mis võimaldab leida dokumente agentuuri massiivsest dokumendiregistrist.

Dokumendid pärinevad aastatest 1940-1990, kuhu mahuvad seega nii külma sõja aastad kui ka Korea ja Vietnami sõda. Otsingusõnaga 'Saksamaa' tuli välja näiteks peaaegu 73 000 vastet.

Dokumentidelt on salastuse märge maha võetud tegelikult juba varem, aga nüüd on ka laiemal üldsusel neile ligipääs. Varem võis dokumentidega tutvuda vaid Washington DC lähistel asuvas USA Rahvusarhiivis (National Archives and Records Administration, NARA).

«Nüüd pole ligipääs sellele ajalooliselt olulisele kogule enam piiratud uurija geograafilise asukohaga. Ameeriklased saavad nüüd nendega tutvuda ka oma koduseinte vahel,» märkis CIA informatsioonidirektor Joseph Lambert.

USA seaduse kohaselt peab agentuur üle vaatama kõik rohkem kui 25 aastat vanad alaliselt salastatud dokumendid ja analüüsima, kas neilt oleks võimalik salastuse märge maha võtta. Selle tulemusena avalikustatakse pidevalt uusi materjale.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles