New York Timesi reporterit ei lastud Türki (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rod Nordland.
Rod Nordland. Foto: twitter

Türgi piirivalvurid pidasid Istanbulis ilma igasuguste selgitusteta kinni USA päevalehe New York Times reporteri, teatas väljaanne.

Ajakirjanik Rod Nordlandil ei lubatud pärast eile pärast Atatürki lennujaamas maandumist Türki siseneda.

Nordlandi sõnul ütlesid piirivalvurid, et ta nimi on Türgi siseministeeriumi koostatud mustas nimekirjas inimestest, keda ei tohi riiki lasta. Niisiis pandi ta tagasi Londoni lennule.

Ajalehe Türgi jurist ütles, et politseiametnikud ütlesid Nordlandile, et ta ei tohi riiki siseneda tulenevalt riikliku julgeoleku kaalutlustel.

Türgi ametivõimud kaebasid möödunud aastal New York Timesile mitme Nordlandi mullu kirjutatud artikli pärast, eriti ärritas neid üks, kus reporter kajastas olukorda Türgi kaguosas, peamiselt kurdidega asustatud Diyarbakiri linnas, mida peetakse  keelustatud Kurdistani Töölispartei (PKK) peamiseks tugipunktiks.

«Türgi valitsuse tegevus solvab pressivabadust ja kaitset tagada sõltumatu sündmuste kajastamine Türgis,» kirjutas New York Timesi tegevtoimetaja Dean Baquet.

«Rod on pikaaegse kogemusega ajakirjanik, kes on teinud murrangulist ajakirjandust üle terve maailma. Praegusele Türgi käitumisele ei ole õigustust. The Times jääb ka tulevikus katma Türgit puudutavaid teemasid ausalt, faktitäpselt ja igakülgselt,» ütles ta.

Detsembris pidas Türgi kinni samuti USA ajakirjaniku väljaandest The Wall Street Journal, kes veetis vahi all kolm päeva, ilma et ta oleks tohtinud juristiga ühendust võtta.

Sõltumatu ajakirjanduse veebileht P24 andmetel on pärast eriolukorra väljakuulutamist peetud Türgis kinni vähemalt 90 ajakirjanikku.

Nordland ise säutsus pärast vahejuhtumit Twitteris, et saab nüüd Türgi lisada kuuenda riigina «auväärsesse» nimekirja, kus on juba ees Zaire (Kongo Demokraatliku Vabariigi nimi aastatel 1971–1997), Iraak, Birma ja Põhja-Korea. Ehk kõik need maad on keelanud ajakirjanikul riiki siseneda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles