Obama viimasel pressikonverentsil: konstruktiivsed suhted Venemaaga USA huvides (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama
Barack Obama Foto: Reuters / Scanpix

USA president Barack Obama  ütles kolmapäeval oma ametiaja viimasel pressikonverentsil, et konstruktiivsed suhted Venemaaga on Ühendriikide huvides.

«Ma arvan, et Ameerika ja maailma huvides on omada konstruktiivseid suhteid Venemaaga. See on olnud minu lähenemine asjale kogu mu ametiaja jooksul,» rääkis Obama.

USA president märkis samas, et Vladimir Putin alustas oma teist ametiaega 2012. aastal «Ameerika-vastase retoorikaga», mis viis vastandumiseni ja muutis suhted edaspidi aina keerulisemaks.

Obama rääkis ka ebavõrdusest ja sotsiaalküsimustest.

«Keegi ei taha Ameerikat, kus väga väike osa inimestest saab väga hästi hakkama ja kõik ülejäänud peavad leppima raasudega. Kõigile peavad võimalused võrdselt avatud olema,» ütles president.

Obama sõnul ootab ta tulevikus, et USA saab naispresidendi, latiinopresidendi, juudipresidendi, hindupresidendi ehk väga palju erinevaid presidente, kuni inimestel meelest läheb neid üldse kuskile liigitada.

USA president Barack Obama andis kolmapäeval viimase pressikonverentsi, mis tavaliselt on üsna tagasihoidlik sündmus enne uue riigipea ametissevannutamist.

Obama on andnud kaheksa ametiaasta jooksul üle 150 pressikonverentsi. Viimane leiab aset kaks päeva enne ameti üleandmist uueks presidendiks valitud Donald Trumpile.

Lahkuv demokraadist riigipea lubas ladusat siirdeperioodi, kuid võimu üleminek vabariiklasest ärimehele Trumpile on olnud kõike muud kui rahulik.

USA 44. ja 45. president on teinud teineteise kohta avalikult salvavaid märkusi ja tulevasel administratsioonil on olnud ka raskusi kogu vajalikku personali reedel saabuvaks esimeseks tööpäevaks kokku saada.

Trumpi pressiesindaja Sean Spicer siiski ei kurtnud, vaid kiitis Obamat ja tema meeskonda ning kinnitas, et üleminek tuleb «kullastandardiga» hinnatav.

Obama lahkumissõnadel on aga tavapärasest suurem poliitiline kaal, sest ta paneb ameti maha väga populaarsena. CNN/ORCi arvamusküsitluse põhjal on Obama reiting ametist lahkudes 60 protsenti - kõrgeim alates 2009. aasta juunist.

Trump astub aga ametisse madalaima reitinguga pärast Jimmy Carterit 1977. aastal, teda toetab Washington Post-ABC Newsi küsitluse põhjal vaid 40 protsenti ameeriklastest.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles