Islamiriik kaotas eelmisel aastal neljandiku territooriumist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindralleitnant Abdelwahab al-Saadi (C) ja eriüksuslased islamistidelt võetud lipuga.
Kindralleitnant Abdelwahab al-Saadi (C) ja eriüksuslased islamistidelt võetud lipuga. Foto: AHMED SAAD/REUTERS

Sunniitlik äärmusrühmitus Islamiriik (IS) kaotas möödunud aastal neljandiku vallutatud territooriumist Iraagis ja Süürias, teatas neljapäeval uuringufirma IHS Markit.

Islamiriigi väljakuulutatud kalifaadi pindala vähenes aastaga 78 000 ruutkilomeetrilt 60 400 ruutkilomeetrini. Ülemöödunud aastal oli kalifaadi pindalaks veel 90 800 ruutkilomeetrit.

"Islamiriik on kaotanud tohutud alad, sealhulgas ka võtmepiirkonnad, mis on vajalikud rühmituse riigiprojekti toimimiseks," hinnati raportis.

IHS Markiti hinnangul suudetakse IS lähikuudel välja ajada ka Mosulist, mis on seal pühasõdalaste viimaseks suuremaks tugipunktiks. Süürias asuva Raqqa linna puhastamine islamistidest arvatakse olevat palju raskem.

USA kaitseministeerium teatas aasta lõpul, et nende andmetel on sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik (IS) liider Abu Bakr al-Baghdadi tõepoolest endiselt elus hoolimata liitlaste korduvatest katsetest islamist hävitada.

Baghdadi on hoidnud ennast kogu sõja ajal üsnagi tagaplaanile, kuid on viimasel kuul avaldanud mitmeid audioläkitusi, milles kutsub üles vastupanule ja kutsub kalifaadi toetajaid üles iga hinna eest Iraagi linna Mosuli kaitsma.

Pentagonil puudub informatsiooni, kas kaliif ise üldse linnas viibib.

USA tõstis detsembri keskel Baghdadi tabamise eest makstava pearaha 25 miljonile dollarile (23,9 miljonile eurole), mis on varasemast üle kahe korra suurem. USA välisministeeriumi teade tuli ajal, mil USA toetatud kohalikud üksused jätkasid pealetungi pühasõdalaste peamistele tugipunktidele Süürias ja Iraagis.

Baghdadi kutsus juba novembri alguses edastatud läkituses džihadiste hoidma oma positsioone Iraagi vägede piiramisrõngasse sattunud Mosulis. Pärast seda on kaliif üleskutset korranud.

Just Mosulis kuulutas Baghdadi 2014. aasta juunis välja Iraaki ja Süüriat hõlmava islamikalifaadi loomise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles