Video: Türgi ja Venemaa tegid Süürias koos esimese õhurünnaku (5)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa Su-34 pommituslennukid ja  Tupolev Tu-154 transpordilennuk Süüria õhuruumis
Venemaa Su-34 pommituslennukid ja Tupolev Tu-154 transpordilennuk Süüria õhuruumis Foto: STR/AFP/Scanpix

Venemaa kaitseministeeriumi teatel tegid Venemaa ja Türgi eile esimese ühise õhurünnaku Süürias Aleppo lähistel, kus on mitu Islamiriigi käes olevat ala.

Venemaa kindralleitnanti Sergei Rudskoi teatel oli kahe riigi sõjalennukite põhisihtmärgiks Aleppost 40 kilomeetri kaugusel kirdes asuv al-Bab, kus on džihadistide üks tsitadellidest, edastab The Independent.

Militaaroperatsioonis osales üheksa Venemaa hävituslennukit ja kaheksa Türgi pommituslennukit.

«Rünnak kujunes väga edukaks,» teatas Rudskoi lühidalt.

Süüria sõja ekspertide sõnul andis Venemaale ja Türgile selle rünnaku läbiviimiseks loa Süüria valitsus, see samm näitab, et Ankara ja Moskva on hakanud koostööd tegema.

Venemaa ja Türgi on need riigid, mis aitavad Süüria valitsusel ja opositsioonil 23. jaanuaril Kasahstani pealinnas Astanas relvarahus kokkuleppele jõuda.

Türgi, mis toetab Süüria sunniitidest mässulisi, pehmendas hiljuti oma suhtumist Süüria presidenti Bashar al-Assadisse, lubades samas kahe riigi piiril piirata nii kurdide kui Islamiriigi sõjategevust. Venemaa on kogu aeg toetanud Bashar al-Assadi režiimi ja Süüria armeed. 

Venemaa sekkumine Süüria kodusõtta on hakanud kallutama sõda al-Assadi võidu kasuks.

Venemaa teatas päras mässuliste käes olnud Aleppo tagasivallutamist  Süüria armee poolt, et vähendab oma kohalolu Süürias.

Samas ei ole Venemaa oma sõjalennukeid minema viinud ja Süüria armee abistamine õhurünnakutega jätkub. Nii vallutas Süüria armee tagasi Palmyra ja tõrjus Deir al-Zori juurest tagasi Islamiriigi.

Süüria valitsuse, Türgi ja Venemaa, kuid ka USA juhitava koalitsiooni eesmärgiks on Islamiriik ta «pealinnast» Raqqast välja tõrjuda.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles