Iisraeli araablased protestivad beduiini majade lammutamise vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli politse eile protestivat beduiini vahistamas.
Iisraeli politse eile protestivat beduiini vahistamas. Foto: AHMAD GHARABLI/AFP/Scanpix

Iisraeli araablaste kogukonnad korraldasid täna ühepäevase streigi protestiks beduiini tapmise ja majade lammutamise vastu Negevi kõrbes.

Kaks araablasest parlamendiliiget teatasid, et esitavad seaduseelnõu, mis nõuab lammutustööde peatamist, kuna eile said Negevi kõrbes asuvas beduiinide linnas segastel asjaoludel politseihaarangu ajal surma korravalvur ja kohalik elanik.

Iisraeli araabia kogukondi esindava araablaste vaatluskomitee liige Firas Al Omari ütles, et tapetud beduiini mälestuseks korraldatakse ühepäevane üldstreik ja välja on kuulutatud kolmepäevane lein.

Iisraeli politsei valve alla lammutatakse Umm al-Heirani külas beduiinide maju. Negevi kõrbes Beersheba linna lähistel asuvat küla Iisraeli valitsus ei tunnista. Foto: AFP PHOTO / MENAHEM KAHANA / Scanpix
Iisraeli politsei valve alla lammutatakse Umm al-Heirani külas beduiinide maju. Negevi kõrbes Beersheba linna lähistel asuvat küla Iisraeli valitsus ei tunnista. Foto: AFP PHOTO / MENAHEM KAHANA / Scanpix Foto: MENAHEM KAHANA/AFP

Ülehomseks on kavas suur meeleavaldus ja Negevi koolid ei tööta.

Qalansuwa linn, kus vahejuhtum aset leidis, oli täna peaaegu välja surnud, ütles AFP ajakirjanik sündmuspaigalt, poed ja restoranid ei töötanud. Iisraeli meedia teatel oli streigi tõttu suletud ka suurim araablaste linn Naatsaret.

Samalaadne streik toimus 11. jaanuaril, mil Iisraeli võimud lammutasid Qalansuwas 11 elumaja.

Araablasest parlamendiliige Ahmed Tibi ütles, et streik on protestiks eilse lammutamise ja tapmise vastu.

Negevi kõrbes asuvas beduiinide Umm al-Heirani külas lasid politseinikud eile maha 47-aastase Yacoub Abu al-Qiyani, väites, et ta tahtis neid autoga rünnata.

Iisraeli araablased on 1948. aastal Iisraeli riigi rajamise järel kohale jäänud palestiinlaste järglased, kes moodustavad umbes 17,5 protsenti Iisraeli elanikkonnast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles