Mehhiko andis USA-le välja kurikuulsa narkoparuni

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joaquin "El Chapo" Guzmán
Joaquin "El Chapo" Guzmán Foto: Reuters/ScanPix

Mehhiko võimud andsid neljapäeval Ühendriikidele üle kurikuulsa narkoparuni Joaquin "El Chapo" Guzmáni, kelle apellatsiooni väljaandmise vastu olid  kohtuvõimud tagasi lükanud.

USA võimude jaoks on tegemist äärmiselt mahuka uimastikuriteo juhtumiga.

Guzmán juhib Sinaloa narkokartelli, mida süüdistatakse paljudes mõrvades, vägivallakuritegudes ning laialdases uimastikaubanduses, mis suuresti ulatub ka Ühendriikidesse.

Guzmán tabati uuesti mullu jaanuaris oma koduosariigis Sinaloas ning alates sellest ajast on ta püüdnud võidelda väljaandmisotsuse vastu.

Mehhiko valitsus "andis härra Guzmán Loera üle Ühendriikide võimudele" pärast seda, kui ülemkohus ja apellatsioonikohus lükkasid tagasi tema viimase katse väljaandmist vältida, teatas Mehhiko välisministeerium avalduses.

Apellatsioonikohtu otsuse kohaselt on väljaandmine kooskõlas riikidevahelise kahepoolse väljaandmisleppega ning Guzmáni õigusi ei ole rikutud, seisis teates.

Valitsus ei märkinud, millisele USA osariigile Guzmán välja anti. Uudistekanalid CNN ja ABC News ütlesid oma allikatele tuginedes, et Guzmán siirdub New Yorki.

Anonüümsust palunud USA valitsusametnik kinnitas AFP-le vaid seda, et Guzmán on juba Ühendriikide territooriumil.

Mullu maikuus kiitis Mehhiko välisministeerium heaks Guzmáni väljanõude California osariigilt, kus teda süüdistatakse uimastikaubanduses, ja Texase osariigilt, kus tema vastu on esitatud rida süüdistusi, mis hõlmavad ka mõrva ja rahapesu.

Guzmán vahistati aasta eest, kui oli andnud usutluse ameerika näitlejale Sean Pennile. Kartellipealik oli huvitatud filmist, mis pidi tehtama tema elust.

Esimest korda peeti Guzmán kinni 1993. aastal Guatemalas ja mõisteti 20 aastaks vangi. Ta anti välja Mehhikole, kus ta 2001. aastal vanglast põgenes.

Guzmán tabati alles 2014. aastal, kuid 2015. aasta juulis õnnestus tal taas põgeneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles