Hiina isoleerib Tiibeti muust maailmast

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tiibeti pealinn Lhasa.
Tiibeti pealinn Lhasa. Foto: SCANPIX

Reisiagentuuride kinnitusel ei luba Hiina Rahvavabariigi võimud märtsis kommunistliku suurriigi koosseisu kuuluvasse Tiibeti autonoomsesse piirkonda välismaalasi.

Märtsis möödub 52 aastat tiibetlaste ülestõusust Puna-Hiina võimude vastu, mille järel langes unikaalse kultuuri- ja looduskeskkonnaga Tiibet üha tugevamasse kommunistliku suurriigi haardesse.

Ka möödub tänavu märtsis kolm aastat Tiibeti pealinnas Lhasas ja mujal Tiibetis puhkenud Hiina ülemvõimu vastu suunatud meeleavaldustest.

«Turismibüroo ei anna välismaalastele luba tulla märtsis Tiibetisse,» kinnitas Xizangi reisibüroo anonüümseks jääda soovinud töötaja uudisteagentuurile AFP. «Nad ei saa tulla märtsis Tiibetisse ja mis puudutab aprilli, siis me ootame endiselt märguannet,» lisas allikas, kelle väidet kinnitas ka enamik teisi reisibüroosid.

Ühe reisiagentuuri esindaja kinnitas aga uudistevõrgule, et eriloa saamine Tiibetisse võtab aega vähemalt kümme päeva. Ka varasematel aastatel on Peking julgeoleku huvides Tiibeti sulgenud ning seadnud välisriikide kodanikele reisipiiranguid.

Tiibetlased meenutavad märtsis 1959. aasta vastuhakku. 1950. aastal olid jõud ülekaalukalt hiinlaste Rahva Vabastusarmee kasuks, kelle sõdurid mägise maa territooriumi vallutasid. Üheksa aasta pärast puhkesid piirkonnas massirahutused, kuid meeleheitlik ülestõus loodetud tulemust ei toonud.

Ülestõusu järel oli Tiibeti 14. usujuht ehk dalai-laama sunnitud põgenema Indiasse, kus elab eksiilis tänaseni. Tiibeti eksiilvalitsuse enesemääramise katsed pole soovitud tulemust toonud, sest kommunistliku suurriigi valitsus on välistanud igasuguse Tiibeti sõltumatuse. Nende sõnul on Tiibet Hiina ajalooline territoorium, mis pole kunagi olnud iseseisev.

«Ma ei julge öelda, et Tiibetis ei toimu enam kunagi ühtki väiksemat või suuremat intsidenti, kuid ma julgen öelda, et praegune olukord Tiibetis on tervikuna stabiilne ning tiibeti rahvas soovib stabiilsust ja seisab rahutuste vastu,» kommenteeris Xinhua vahendusel aga Tiibeti autonoomse piirkonna üks hiinlasest juhte Qiangba Puncog, kes lubas Tiibetile pikaaegset poliitilist stabiilsust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles