Galerii: naised üle maailma avaldavad Trumpi vastu meelt (13)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna peavad naised üle maailma niinimetatud Naistemarssi, millega protestivad äsja Ameerika Ühendriikide presidendiks vannutatud ja oma šovinistlike väljaütlemiste poolest tuntud Donald Trumpi vastu.

Sajad tuhanded naised ujutasid laupäeval üle Washingtoni tänavad, saabudes kohale kõikjalt riigist, et avaldada meelt uue presidendi Donald Trumpi vastu.

Ülerahvastatud metroojaamad kubisesid rõkkavatest ja aplodeerivatest marsiga liitunud naistest. Võimude hinnangul võib aktsioon tuua kaasa aegade suurima inauguratsiooniga seotud protestil osalejate arvu rekordi.

«Ma tahan kaitsta meie õigusi,» ütles 72-aastane Trisha Norman, kes oli saabunud Põhja-Carolina osariigist, et näidata, «kui rahvas seisab üheskoos, siis on nad tugevad».

Valdav enamik marsiga liitunutest on naised, kellest paljud kandsid silte loosungitega nagu näiteks «Hoia oma pisikesed käed minust eemal!» ja «Tõuse, armasta, hakka vastu!».

Roosade kootud mütside laine ujutas sõna otseses mõttes üle kogu linna, mis päev varem oli täis Trumpi poolehoidjaid, kes jälgisid oma soosiku ametissevannutamise tseremooniat ning kandsid punaseid mütse loosungiga «Muutkem Ameerika taaskord suureks!».

Sotsiaalmeedia laineharjal kantud «Washingtoni naistemarss» teatas hommikul, et Washingtoni on oodata vähemalt paarsada tuhat inimest, illustreerides lõhesid ühiskonnas, mille ametisse asuv liider seisab silmitsi viimaste aastakümnete madalaima toetusega riigipeale.

Washingtoni aselinnapea Kevin Donahue ütles, et marsi korraldajad kergitasid osalejate arvu prognoosi pärastlõunal juba poolele miljonile inimesele. Linn ei anna samas ametlikku ülevaadet protestijate ligilähedase arvu kohta.

Trumpile valimistel alla jäänud Hillary Clinton säutsus oma toetusest Washingtoni National Malli kaubanduskeskuse juurde kogunenud inimestele, kes alustavad protsessiooni Valge Maja juurde. Marssi toetavad teiste kuulsuste seas ka näiteks filmitegija Michael Moore ja megastaari staatusesse tõusnud näitlejanna Scarlett Johansson, kes mõlemad peaksid varasemate teadete kohaselt osalema ka ise marsil.

Trumpi inauguratsioonikõne reedel andis kätte kammertooni tema presidentuurile: uhkelt populistlik, raevukalt natsionalistlik ja resoluutne Obama pärandi lammutajana.

Trumpi esimene määrus uues ametis oli peatada Obama märgiline tervishoiukava, enne kui see lõplikult tühistada. Tegemist oli jõulise žestiga suunas, millele on paljude hinnangul kardetavasti lisa oodata juba esmaspäeval.

Ent Trump seisab silmitsi samuti visa vastuhakuga, mille kehastuse üks näiteid on suuresti naistest moodustunud demonstrandid, kes mäletavad vägagi hästi Trumpi seksuaalse alatooniga väljaütlemisi, väidetavaid ahistamisjuhtumeid ja tema vastuolulist seisukohta abordi küsimuses.

Trumpi-vastased meeleavaldused algasid juba reedel enne ametisse vannutamist, kui Washingtonis leidis aset rida vandalistlikke rünnakuid ning politsei pidas kinni enam kui 200 inimest.

Võimud on valmis uueks vägivallapuhanguks seoses demonstratsiooniga, ehkki naismarssijad on öelnud, et nende eesmärk on avaldada rahumeelselt oma vastumeelsust.

Protestijate sõnul väljendatakse meeleavaldusega kartust, et Ühendriikide uus administratsioon hakkab naiste õigusi piirama.

Naistemarss sai alguse lihtsast Facebooki-postitusest, mille tegi Hawaiil elav vanaema, pensionipõlve pidav endine advokaat Teresa Shook, kes tegi üleskutse umbes 40 oma sõbrale. Sõna levis välgukiirusel kulutulena ning jõudis Hillary Clintoni meelse Facebooki kogukonna Pantsuit Nation lehele, kus on ligi neli miljonit liiget.

Lisaks Washingtonile peetakse niinimetatud sõsarmarsse enam kui 300 linnas üle kogu riigi, teiste hulgas New Yorgis, Bostonis, Los Angeleses ja Seattle'is. Marsse peetakse samuti mitmel pool maailmas, näiteks hommikul korraldati Uus-Meremaa pealinnas Wellingtonis ja Austraalias Melbourne'is marss, õhtul algas protsessioon Londonis, kus on teadete kohaselt juba tuhandeid osaleijaid, nende seas naised, mehed ja lapsed. Londoni meeleavaldusel võis näha loosungeid kirjadega «Maha Trump!» ja «Meie õigused pole krabamiseks - nagu ka meie!».

Vaata otseülekandest, kuidas arenevad sündmused Washingtonis. 

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles