Kaljulaid ja Porošenko: maailm ei jagune mõjusfäärideks (52)

Kerstin Meresma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ukraina president Petro Porošenko viibib täna ametlikul visiidil Eestis. 

Kaljulaid tervitas oma Ukraina ametikaaslast Eestis ja tundis heameelt kahe riigi eduka koostöö üle mitmetes valdkondades.

Ta lisas, et Eestil ja Ukrainal on regionaalpoliitikast ühine arusaam. 

Kohtumisel keskenduti olukorrale Ida-Ukrainas ja Minski lepete täitmise tähtsusele. «Oleme ühel meelel, et Venemaa- vastased sanktsioonid peavad püsima seni kuni Minski lepped on täielikult rakendatud ja kuni Venemaa hakkab taas järgima rahvusvahelise õiguse sätteid,» sõnas Kaljulaid.

«Ukraina ei karda kedagi. Me kavatseme kaitsta oma riigi territoriaalset terviklikkust igasuguse sissetungi vastu,» sõnas Porošenko. «Meil on sügav ja veendunud usk oma partneritesse Euroopas ja Ameerikas, mis ei põhine mõjutsoonidel vaid väärtustel, mille alusel loodi nii USA kui ka Euroopa Liit.»

«Ukraina terviklikkus peab taastuma ja Venemaa peab lõpetama Ukraina destabiliseerimise,» rõhutas  Kaljulaid.

Samuti arutati olukorda Krimmis ja võitlust korruptsiooniga. «Eesti jätkab Ukraina toetamist oma riigi reformimisel. Selleta ei ole Ukrainal võimalik end lõplikult Euroopa väärtusruumiga siduda.»

«Kinnitan, et Ukraina toetamine on meie oluline välispoliitiline prioriteet ja Ukraina vajab meie toetust, mõistmist ning abi. Igal riigil peab olema õigus otsustada enese saatuse üle ja valida oma tee,» lisas Kaljulaid.

Porošenko tänas Eestit ja sõnas, et Eesti on põhimõtteliselt Ukraina suurim abistaja, kui seda vaadelda abistajariigi populatsiooni põhjal. Eriti rõhutas ta koostööd e-valitsuse arendamisel ja sõnas, et Ukrainale valmistab see suurt heameelt. «Loodame selle edulugu korrata oma administratsioonis,» sõnas Porošenko.

Arutati ka ühiseid samme Eesti Euroopa Liidu eesistumise ajal.

Küsimusele, milliseid samme Ukraina plaanib astuda Venemaal vangis viibivate isikute vabastamiseks, vastas Porošenko, et poliitvangide vabastamiseks on vajalik rahvusvaheline üksmeel ja koostöö. «Ukraina omaltpoolt vabastas hiljuti 15 poliitvangi, kuid loodetud vastusammu Venemaa ei astunud,» ütles Porošenko.

Küsimusele, kas eesootavad valimised Lääne-Euroopas ja USA vastne president võivad kaasa tuua pöörde lääne Ukraina poliitikasse, vastas Kaljulaid, et valimised Lääne-Euroopas ei saa mitte kuidagi  mõjutada fakti, et Venemaa on okupeerinud osa Ukrainast ja rikub jätkuvalt rahvusvahelist õigust.

«Valimised Lääne-Euroopas ega USAs ei ole kuidagi muutnud seda fakti, et Minski lepinguid ei ole endiselt täidetud. See, kes on eksinud. See, kes on agressor, peab astuma esimese sammu. Ei ole põhjus arvata, et see seisukoht kuidagi võiks muutuda.»

Visiidi käigus kohtus Porošenko Kaljulaidi, peaminister Jüri Ratase ja riigikogu esimehe Eiki Nestoriga.

Kommentaarid (52)
Copy
Tagasi üles