Gambia ekspresident tegi enne eksiili lendamist riigikassa tühjaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gambia ekspresident Yahya Jammeh laupäeval Banjuli lennujaamas vahetult enne riigist lahkumist.
Gambia ekspresident Yahya Jammeh laupäeval Banjuli lennujaamas vahetult enne riigist lahkumist. Foto: Jerome Delay/AP/Scanpix

Eksiili läinud Gambia ekspresident Yahya Jammeh riisus ametiaja viimastel nädalatel riigikassast miljoneid dollareid, tühjendadest riigikassa, ütles täna uue presidendi Adama Barrow' nõunik.

Jammeh lahkus Gambiast Ekvatoriaal-Guineasse laupäeval, millega lõppes tema 22 aastat kestnud võimuperiood.

Gambia ekspresident Yahya Jammeh (paremalt kolmas, valges) laupäeval Banjuli lennujaamas enne lennukile astumist. FOTO: THIERRY GOUEGNON/REUTERS/Scanpix
Gambia ekspresident Yahya Jammeh (paremalt kolmas, valges) laupäeval Banjuli lennujaamas enne lennukile astumist. FOTO: THIERRY GOUEGNON/REUTERS/Scanpix Foto: THIERRY GOUEGNON/REUTERS

Lääne-Aafrika riikide ühenduse ECOWAS sõjaüksus sisenes eile Gambiasse, et tagada julgeolek ning võimu üleminek nädala Senegalis veetnud Barrow'le.

Jammeh'le antud tagatisi ümbritseb suurenev pahameeletorm. Barrow' nõunik Mai Fatty ütles täna, et ametisseastuva valitsuse hinnangul varastati riigikassast hiljuti 11 miljonit dollarit.

«Riigi varakamber on sisuliselt tühi,» ütles Fatty Senegali pealinnas Dakaris ajakirjanikele. «Viimase kahe nädala jooksul võttis Jammeh sellest välja üle 500 miljoni dalasi (10,5 miljoni euro) ... (Võimu) üle võtmise hetkel on Gambia valitsus majandusraskustes.»

Jammeh kaotas 1. detsembril toimunud presidendivalimised Barrow'le, kuid keeldus tagasi astumast. Sellega sai alguse nädalaid kestnud ebakindlus, mis peaaegu lõppes täieulatusliku sõjalise interventsiooniga.

Gambia uus president Adama Barrow. FOTO: AP/Scanpix
Gambia uus president Adama Barrow. FOTO: AP/Scanpix Foto: /AP

Fatty sõnul tahab Barrow võimalikult kiiresti riiki tagasi tulla, kuid rõhutas, et Gambia sisejulgeolek on jätkuvalt habras.

Uus valitsus soovib tagada ECOWAS-i üksuste püsimist riigis ning toetab nende mandaadi pikendamist, ütles nõunik. Barrow ootab Gambia julgeolekujõududelt tagatisi nende lojaalsusest, lisas Fatty. Jammeh kontrollis osa julgeolekujõududest isiklikult ning tema pika ametiaja jooksul leidsid aset hulgalised inimõigusrikkumised, kaasa arvatud kohtuvälised tapmised, piinamine ja omavolilised kinnipidamised.

Kriitikud on mures ÜRO, ECOWAS-i ja Aafrika Liidu ühisavalduse sõnastuse pärast, sest sellest jääb mulje, et Jammeh'le anti mitmeid garantiisid mugavast elust eksiilis. 

Ei tohiks rakendada mitte mingeid õiguslikke meetmeid, mis rikuks Jammeh või tema perekonna väärikust, julgeolekut, turvalisust ja õigusi, öeldi avalduses. Jammeh'le seaduslikult kuuluvat vara ei konfiskeerita, lisati teates.

Eksperdid ütlesid seevastu AFP-le, et dokument pole õiguslikult siduv. Ekvatoriaal-Guinea pole allikirjastanud Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) asutanud Rooma statuuti, mis tähendab, et Jammeh'd ei anta välja juhul, kui talle esitatakse süüdistus inimsusevastastes või muudes rasketes kuritegudes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles