Skandaal Leedus: seltskonnastaarist playboy töötas narkoparuni heaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zilvinas Grigaitis.
Zilvinas Grigaitis. Foto: Vigantas Ovdanevas / 15min.lt

Zilvinas Grigaitis on üle Leedu tuntud kuulsus. Tavaliselt nimetatakse teda ärimeheks ja nähtakse peentel pidudel. Ka on üldteada ta armastus kallite riiete vastu. Nüüd aga ilmus päevavalgele uus põrutav asjaolu - Grigaitis on teinud tööd narkobossi heaks.

Leedu väljaande 15.min.lt uurimistöö paljastas, et Grigaitis töötas kurikuulsa narkokaubitseja Rokas Karpaviciuse otseses alluvuses. Kurjategija on praeguseks Uus-Meremaal narkokaubanduse ja rahapesu eest süüdi mõistetud.

Kahe mehe sidemed avastati juhuslikult uurimise käigus. Ajakirjanikele oli huvi pakkunud ettevõte nimega UAB Infigure, mida oli esitletud Iisraeli kapitalil põhineva kõrgtehnoloogiafirmana.

Ametlike dokumendite järgi lõi Karpavicius ettevõtte 2008. aastal, olles ise samal ajal tagaotsitav isik, ning see on kogu aeg tema ainuomanduses olnud. 2009. aastal vallandas Karpavicius ettevõtte endise juhi Ricardas Kruminase, põhjendades seda usalduse kaotusega. Kruminase järeltulijana asus ametisse playboy Grigaitis.

Dokumendite väljailmumise tõttu pidi Grigaitis tunnistama, et oli sellega kursis, et töötab narkoparun Karpaviciuse heaks. Siiski väitis Grigaitis, et tema tegelikult palkajad olid Iisraeli ärimehed - mis aga nende nimed olid, seda ei suutnud mees meenutada.

«Ettevõte ei tegutse enam, sest aktsionärid otsustasid nõnda. Nende olukord Iisraelis on muutunud ning teised välisettevõtted omandasid aktsiad,» selgitas mees portaalile 15.min.lt.

Grigaitise väitel oli ta Karpaviciusega kohtunud, kuid alguses polnud tal tolle narkokaubanduskarjäärist mingit aimu. «Mina ei teadnud sellest midagi, sest paljusid asju aeti advokaadi vahendusel,» sõnas ta.

Karpavicius on tagaotsitavate nimekirjas aastaid figureerinud, sest ta põgenes Uus-Meremaalt kui kautsjoni vastu vabastatu. Läti võimud said ta 2011. aastal kätte ning andsid Uus-Meremaale välja. Seal veetis mees aega trellide seni, kuni saadeti tagasi Leetu. Leedu politsei kinnitusel deporteeriti Karpavicius Leetu kuu aja eest.

Zilvinas Grigaitis. Foto:
Zilvinas Grigaitis. Foto: Foto: 15min.lt
Zilvinas Grigaitis. Foto:
Zilvinas Grigaitis. Foto: Foto: Vigantas Ovdanevas / 15min.lt
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles