Suurbritannia peaminister kutsus liitlasi üles julgeolekusse panustama (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti peaminister Theresa May kõneles Philadelphias vabariiklastele.
Briti peaminister Theresa May kõneles Philadelphias vabariiklastele. Foto: MARK MAKELA/REUTERS

Suurbritannia peaminister Theresa May kutsus neljapäeval USA liitlasriike üles panustama rohkem globaalsesse julgeolekusse.

"Iseseisvad riigid ei saa veeretada oma julgeoleku ja jõukuse tagamist Ühendriikide kaela. Samuti ei tuleks õnnestada meid tugevaks tegevaid liitlassuhteid sellega, et ei suudeta end kokku võtta ja oma panust anda," manitses May.

Briti peaministrist saab sel nädalal esimene välisriigi liider, kes kohtub USA vastse presidendi Donald Trumpiga pärast tema ametisseastumist.

Trump on põhjustanud NATO riikides muret, öeldes, et võib keelduda kaitsmast liitlasi, kes ei kuluta riigikaitsele kaht protsenti sisemajanduse kogutoodangust.

May sõitis Ühendriikidesse neljapäeval ja kohtus esmalt Philadelphias vabariiklaste liidritega. Valget Maja külastab May reedel.

USA administratsioon on varemgi kurtnud, et paljud NATO liikmesriigid ei panusta Ühendriikide kõrval piisavalt alliansi eelarvesse. Lisaks Ühendriikidele, mille arvele tuleb rohkem kui 70 protsenti NATO kaitsekuludest, täidavad ainult neli liitlast - Eesti, Suurbritannia, Kreeka ja Poola - NATO nõuet eraldada riigikaitsele vähemalt kaks protsenti sisemajanduse koguproduktist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles