Türgi lubas Kreeka kohtu otsuse järel vaadata üle kahe riigi suhted

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi ohvitserid saabumas Ateena kohtusse.
Türgi ohvitserid saabumas Ateena kohtusse. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA

Türgi lubas neljapäeval vaadata üle suhted Ateenaga seoses Kreeka ülemkohtu otsusega mitte anda välja kaheksat Türgi sõjaväelast, keda Ankara süüdistab seotuses juulikuise ebaõnnestunud riigipöördekatsega.

"Me korraldame põhjaliku hindamise selle otsuse mõjust meie kahepoolsetele suhetele, koostööle võitluses terrorismi vastu ning teistele kahepoolsetele ja regionaalsete teemadele," ütles välisministeerium avalduses, märkides, et Ankara hinnangul oli Kreeka kohtu otsus poliitiline.

Kreeka kohus otsustas blokeerida endiste sõjaväelaste - kahe komandöri, nelja kapteni ja kahe seersandi - väljaandmise, põhjendades seda asjaoluga, et kodumaal ei mõistetaks nende üle õiglaselt kohut.

Kaheksa Türgi ohvitseri väitsid, et neid ootab väljaandmisel vanglas väärkohtlemine. Alama astme kohtud langetasid väljaandmise suhtes vastakaid otsuseid.

Ülemkohus andis korralduse türklased vahi alt vabastada.

Türgi välisministeerium ütles, et need kaheksa isikut mängisid riigipöördekatses "aktiivset rolli" ning Kreeka kohtu otsus takistab nende astumist Türgi kohtu ette.

Ankara süüdistas Kreeka kohtunikke "karistamatuse" julgustamises ning ütles, et otsus "oli vastuolus rahvusvahelise õiguse normide ja põhimõtetega" ning rikub riigipöördekatse ohvrite õigusi.

Telekanali BBC andmetel süüdistas Türgi ühtlasi Kreeka võime  ebaõnnestumises terrorismivastases võitluses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles