ÜRO hinnangul võib Jeemenis näljahäda puhkeda veel sel aastal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeemeni valitsusvägede tankid ja soomukid Mokha lähedal.
Jeemeni valitsusvägede tankid ja soomukid Mokha lähedal. Foto: SALEH AL-OBEIDI/AFP

ÜRO hoiatas neljapäeval, et Jeemen on vajumas üha sügavamasse humanitaarkriisi ja seal võib näljahäda puhkeda veel käesoleval aastal.

ÜRO humanitaarabi asepeasekretäri Stephen O'Brieni sõnul peab selle ennetamiseks koheselt tegutsema asuma.

"Jeemeni konflikt on nüüd esmane hädaolukordmaailmas. Seal on vaja koheselt suurt hulka toiduaineid näljahädaga võitlemiseks," ütles O'Brien ÜRO julgeolekunõukogule.

ÜRO andmetel vajab Jeemenis toiduabi umbes 14 miljonit inimest, mis on pea 80 protsenti riigi elanikkonnast. ÜRO on nõudnud Jeemenis viivitamatut vaherahu kehtestamist ja vaenupoolte läbirääkimisi poliitilise lahenduse leidmisel sõja lõpetamiseks.

Jeemenis möllavas kodusõjas on surma saanud nii 10 000 inimest.

Jeemeni valitsusväed hõivasid esmaspäeval Mokha sadama ja jätkavad pealetungi huthi šiiamässuliste tõrjumiseks Punase mere rannikult. Jeemeni valitsusväed alustasid 7. jaanuaril pealetungi huthi mässuliste ja nende liitlaste tõrjumiseks riigi edelarannikult Bab al-Mandabi väina lähistel asuvast Dhubabist. Pealetungi algusest hukkunud lahingutes vähemalt 200 võitlejat mõlemalt poolelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles