Trumpi seiklusrikkad seitse päeva presidendina (52)

Kerstin Meresma
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump
USA president Donald Trump Foto: NICHOLAS KAMM/AFP/Scanpix

20. jaanuaril ametisse vannutatud USA vastsel presidendil Donald Trumpil täitub täna Valges Majas nädal. Postimees annab ülevaate tema senistest toimetamistest. 

20.01 Nimetati ametisse ja tühistas Obamacare’i

-«2017. aasta 20. jaanuar läheb ajalukku päevana, mil võimule pääses taas rahvas. Meie riigi unustatud naised ja mehed, teid märgatakse taas. Kõik kuulevad teid,» teatas Trump esimeses kõnes presidendina.

-«Tühjade sõnade aeg on läbi,» teatas Trump, ja vihma hakkas sadama. «Käes on tegude tund.» Ta lubas, et majanduses hakatakse järgima kahte reeglit: tarbida Ameerika toodangut ja palgata tööle ameeriklane.

-Trump ei viitnud oma esimesel tööpäeval aega – ta allkirjastas täitevkorralduse, mille eesmärgiks on tühistada eelkäija Barack Obama üheks põhisaavutuseks peetav tervishoiureform Obamacare.

-Samal ajal avaldati Trumpi vastu meelt nii Ühendriikides kui ka mujal maailmas Austraaliast Suurbritanniani. Washingtoni tänavatel valitses kaos ja korda toodi looma märulipolitsei.

-Vähem kui tund pärast Trumpi ametissevannutamist kadusid Valge Maja kliimamuutuste ja LGBT õigustega tegelevad internetileheküljed.

21.01 Vihastas välja endise CIA juhi John Brennani ja süüdistas meediat valetamises

-Kohtumisel CIA töötajatega veetis Trump suurema osa enda kõnest rääkides inauguratsioonile tulnud rahva hulgast, oma välimusest ajakirjade esikaantel ja teatades, et plaanib sõda meediaga.

-«Endine CIA juht Brennan on sügavalt kurb ja vihane Donald Trumpi ilmse enesesuurustamise tõttu CIA mälestustetahvli ees kõnet pidades,» sõnas agentuuri kõneisik. «Brennani sõnul peaks Trumpil häbi olema.»

-Süüdistas meediakanaleid tahtlikus valetamises tema ametisseastumisel osalenud inimeste arvu kohta.

-Trumpi hinnangul tuli ametisseastumist vaatama rohkem kui miljon inimest. «Pidasin kõne ja kogu väljak oli täis. See paistis miljoni või poolteise miljoni inimesena. «Nad jäid oma valedega vahele ja ma usun, et nad maksavad selle eest kallilt. Inimestele ei meeldi, kui neile valetatakse,» sõnas Trump. «Tegemist oli suurima publikuga, mis eales on ühel ametisseastumisel osalenud,» oli veendunud ka Valge Maja infoülem Sean Spicer.

22.01 Trump ja alternatiivne tõde

-Silmitsi Vietnami sõja järgse perioodi suurimate protestidega, veetsid vastne USA president Donald Trump ja tema abid esimese nädalavahetuse Valges Majas esitledes rahvale oma versiooni tõest, vahendab Guardian.

-Trumpi pressiesindaja Sean Spicer veetis oma Valge Maja esimese pressikonverentsi ajakirjanike peale karjudes ja neid valeteabe edastamises süüdistades. «Me peame meediat vastutavaks. Trumpi ametissepühitsemist jälgis ajaloo suurim hulk publikut. Punkt.»

-Trumpi üks nõunikest Kellyanne Conway asus ajakirjanikega kohtudes Spicerit kaitsma, öeldes, et viimane oli vaid esitlenud «alternatiivseid fakte»

-Esitas telefonivestluses Iisraeli peaministrile Benjamin Netanyahule kutse külastada järgmisel kuul Washingtoni.

23.01 Lahkus TPPst, lõpetas abortide rahastamise ja tekitas pingeid suhetes Hiinaga

-Valge Maja hoiatas Hiinat, et kaitseb oma rahvusvahelisi huve Lõuna-Hiina merel ja märkis, et kaubandus peab olema mõlemale poolele kasulik.

-Allkirjastas täitevkorralduse USA lahkumiseks Vaikse ookeani partnerlusleppest (TPPst). «See, mida me äsja tegime, on Ameerika tööinimese jaoks suur asi.»

-Lisaks ennistas Trump üleilmse reegli, mis keelab USA-lt rahastust saavatel ühendustel teostada või propageerida aborti.

24.01 Piiras meediasuhtlust

-Trumpi administratsioon piiras ajutiselt mitmete föderaalametite meediasuhtlust, sealhulgas ka keskkonnakaitseagentuur ja põllumajandusamet.

-AP andmetel on piiratud pressiteadete edastamine, blogiuuendused ja sotsiaalmeedia postitused.

-«Meediapoolsed sooviavaldused vaadatakse hoolikalt üle. Saata välja ainult kriitilise tähtsusega teadaandeid, mida ei saa edasi lükata ja mis on mõeldud pressis jagamiseks üldiselt,» kirjutati ametitele saadetud elektronkirjas.

25.01 Trump, Mehhiko müür ja valimispettus

-Trump kavatseb oma korraldusega lõpetada Süüria põgenike vastuvõtmise ja peatada Ühendriikide laiema põgenikeprogrammi 120 päevaks. Lisaks plaanib vastne president  peatada ka viisade väljastamise Iraanist, Iraagist, Liibüast, Somaaliast, Sudaanist, Süüriast ja Jeemenist pärit isikutele vähemalt 30 päevaks. Kõik need on peamiselt moslemitest elanikkonnaga riigid.

-Trump teatas juurdluse algatamisest väidetava valimispettuse üle presidendivalimistel. «Ma nõuan ulatuslikku juurdlust valimispettuse suhtes, see hõlmab kahes osariigis registreeritud valijaid, illegaale ning valijaks registreeritud (mõningatel juhtudel juba pikemat aega) surnud isikuid. Sõltuvalt juurdluse tulemustest hakkame tugevdama valimisprotseduure!» säutsus Trump Twitteris.

-Trump ja Valge Maja pole seni esitanud asitõendeid väidetava pettuse kohta novembris peetud valimistel. Presidendi sõnul hääletas seitse miljonit inimest valimistel ebaseaduslikult.

-Külastas sisejulgeolekuministeeriumi, kus kirjutas alla korraldusele alustada tööd «suure füüsilise tõkke ehitamiseks lõunapiirile».

26.01 Algatas konflikti mehhiklastega

-Peale Trumpi teadet müüri ehitamisest kordas Mehhiko president Enrique Peña Nieto oma varasemat avaldust, et tema riik ei maksa mingi piirimüüri eest.

-Ühe vihasema reageeringu autoriks oli Mehhiko endine riigipea Vicente Fox, kes pöördus Twitteris Trumpi pressiesindaja poole ja kirjutas: «Sean Spicer, ma olen seda Donald Trumpile öelnud ja nüüd ütlen ka teile: Mehhiko ei hakka selle kuradi müüri eest maksma.»

-«Kui Mehhiko ei ole nõus hädavajaliku müüri eest maksma, oleks parem eesolev kohtumine ära jätta,» säutsus Trump Twitteris.

-Nieto tühistas seepeale plaanitud visiidi USAsse. «Teatasime Valgele Majale, et ma ei võta osa järgmisel teisipäeval toimuma pidanud kohtumisest president Donald Trumpiga,» säutsus Twitteris Nieto.

27.01 Päev on veel noor..

-Trump leppis kokku homse telefonikõne Venemaa presidendi Vladimir Putiniga.

-Kohtub täna Suurbritannia peaministri Theresa Mayga.

-Selgus, et Trumpi valitsus hoiatas riigiametnikke Kongressiga suhtlemise eest kuni järgmise nädala lõpuni. Demokraadid kirjeldavad olukorda ebaseadusliku äralõikamisena.

Kommentaarid (52)
Copy
Tagasi üles