USA kaitseminister kinnitab Euroopa riikidele NATO jätkuvat tähtsust (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseminister James Mattis.
USA kaitseminister James Mattis. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP

USA uus kaitseminister James Mattis on kinnitanud Euroopa kolleegidele, et Ühendriigid peavad NATOt endiselt tähtsaks, vahendasid ametnikud täna.

Mattis vestles eile telefonitsi Prantsuse, Saksa ja Iisraeli kaitseministriga, ütles Pentagoni pressiesindaja Jeff Davis.

Mattis ütles Saksa kaitseministrile Ursula von der Leyenile, et Ühendriigid on jätkuvalt NATO-le pühendunud, vahendas Davis.

«Ta tänas minister von der Leyenit tema riigi juhtrolli eest NATO tegevuses idatiival ja Afganistanis ning tunnistas Saksamaa rolli võitluses terrorismiga, eriti ISevastases koalitsioonis,» lisas pressiesindaja äärmusrühmitusest ISIS kõneldes.

Mattis rõhutas ka Saksamaa strateegilist tähtsust 35 000 USA sõjaväelase võõrustajana, mis on suurim Ühendriikide väekontingent Euroopas.

NATO tähtsust kinnitas Mattis ka vestluses Prantsuse kolleegi Jean-Yves Le Drianiga. Jutuajamises puudutati liitlaste pikaajalist julgeolekukoostööd, mis on praegu tugevam kui kunagi varem, sest ühiselt võideldakse terrorismi vastu.

Nii Saksamaad kui Prantsusmaad on teinud murelikuks Trumpi valimiseelsed avaldused NATO kui iganenud organisatsiooni kohta ja kiidusõnad Vene presidendi Vladimir Putini aadressil.

Valge Maja teatel räägib Trump Putini, Saksa kantsleri Angela Merkeli ja Prantsuse presidendi François Hollande'iga homme.

Mattis vestles telefoni teel ka Iisraeli kaitseministri Avigdor Liebermaniga ja kinnitas, et juudiriigi julgeolek on USA-le ka edaspidi tähtis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles