USA ja Mehhiko liidrid lõpetavad avaliku nääkluse müüri osas (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Müürilõik USA poolelt vaadatuna San Ysidros.
Müürilõik USA poolelt vaadatuna San Ysidros. Foto: DAVID MCNEW/AFP

USA president Donald Trump ja ja Mehhiko riigipea Enrique Peña Nieto lõpetavad avaliku nääkluse ja avalduste tegemise piirimüüri osas ning lahendavad erimeelsused kahepoolsete kõneluste käigus, teatas reedel Mehhiko valitsus.

Valitsuse teatel pidasid presidendid "konstruktiivse ja produktiivse" tunnise telefonivestluse kahe riigi suhete teemal ja lubasid oma erimeelsustest avalikkuse ees edaspidi vaikida, kuni probleemide lahendamisel on saavutatud edasiminekuid.

Telefonivestlus leidis aset ajal, mil kahe riigi suhted on pingestunud seoses Trumpi plaaniga ehitada USA-Mehhiko piirile müür.

Peña Nieto otsustas müüritüli tõttu jätta ära järgmisele nädalale kavandatud visiidi Washingtoni. Mehhiko pahameele pälvis Trumpi nõudmine, et Mehhiko peab müüri ehitamise kinni maksma.

Valge Maja pressiesindaja teatas neljapäeval, et Trump kavatseb rahastada piirimüüri ehitamist tõstes 20 protsendi võrra Mehhiko kaupade impordimaksu. Trump ütles juba varem päeval, et kohtumine Mehhiko riigipea Enrique Peña Nietoga oleks olnud tulutu, kui riik ei soostu maksma piirile kavandatava müüri eest.

" Mehhiko president ja mina otsustasime meie kavandatud kohtumise ära jätta. Kuni Mehhiko ei kohtle Ühendriike õiglase austusega, siis oleks selline kohtumine tulutu. Ma lähen siis teist teed. Mul ei ole valikut," ütles Trump.

"Ühendriikidel on Mehhikoga 60 miljardi dollari suurune kaubavahetuse puudujääk. See on olnud ühepoolne suhe alates NAFTA rajamisest, sealjuures on kaduma läinud suur hulk töökohti ja ettevõtteid," kirjutas Trump Twitteris.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles