Mitukümmend Türgi NATO-sõdurit taotleb Saksamaal asüüli

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Recep Tayyip Erdogan.
Recep Tayyip Erdogan. Foto: ADEM ALTAN/AFP/Scanpix

Mitukümmend NATO struktuurides teenivat Türgi sõdurit taotleb Saksamaal asüüli, teatas meedia täna, viidates ohvitseride väitele, et nad kardavad kodumaal vanglasse saatmist.

Türgis on pärast 15. juuli riigipöördekatset vahi alla võetud 43 000 inimest, keda süüdistatakse seotuses president Recep Tayyip Erdoğani kukutamise plaaniga.

«Umbes 40 Türgi sõjaväelast, enamasti kõrgemas auastmes ja NATO baasides paiknevat, taotleb Saksamaal asüüli,» teatasid ajakiri Der Spiegel ja telekanal ARD ühisraportis.

Üks ohvitser, kes enda kinnitusel ei ole riigipöördekatsega seotud ega isegi toeta selle läbiviijaid, ütles ajakirjanikele: «Kui ma Türki naasen, ähvardab mind vangistus või isegi piinamine.»

Saksa siseministeeriumi migratsiooni- ja põgenikebüroo rõhutas, et sõdureid ei kohelda teistest asüülitaotlejatest erinevalt.

Türgil on oluline koht Euroopa Liidu plaanides peatada Lähis-Ida ja Aafrika põgenike ja migrantide vool ühenduse riikidesse, eriti Saksamaale.

Ankara ja Berliini suhted kiskusid kiiva pärast riigipöördekatset, kui Saksamaa Türgi võimude inimõigusvastaseid meetmeid kritiseeris. 2. veebruaril on Saksa kantsler Angela Merkelil kavas visiit Türki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles