Trump soovib Pentagonilt uut IS-i vastast strateegiat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Reuters / Scanpix

USA president Donald Trump allkirjastas laupäeval määruse, milles nõutakse USA sõjaväelt 30 päeva jooksul uut strateegiat äärmusrühmituse Islamiriik (IS) seljatamiseks, teatas Valge Maja.

Määrusega soovib president "kõikehõlmavat strateegiat ja kava ISIS-e seljatamiseks". Dokumendi eesmärgiks peetakse USA sõdurite arvu ja sõjatehnika hulga suurendamist Iraagis ja Süürias.

Kaitseminister James Mattis sai ülesandeks teha ka muudatusettepanekuid USA sõjapidamisreeglites ja poliitilistes piirangutes, et kõrvaldada nõuded, mis "lähevad kaugemale rahvusvahelise õiguse alusel nõutust seoses jõu kasutamisega ISIS-e vastu". Määruses räägitakse ka IS-i finantstoetuse kärpimist.

"Me peame ISIS-est lahti saama. Meil pole valikut," ütles Trump neljapäeval avaldatud usutluses Fox Newsile. "See on kurjus. Sellisel tasemel kurjust pole me varem näinud."

Ühendriikidel on hetkel Iraagis 5000 ja Süürias 500 sõjalist "nõunikku", kuid võitluses osalevad ka USA suurtükid ja sõjalennukid. Üksused on andnud olulist tuge Iraagi sõjaväele, mis tungib peale Mosuli linnale ja on suutnud hõivata selle idakalda.

Meedia andmeil võib USA sekkumise laienemine tähendada USA tankide ja helikopterite rünnakuid IS-i positsioonidele koostöös Iraagi, Türgi ja kurdi üksustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles