Prantsusmaa ähvardas Gruusia sõja järel takistada idapartnerlust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene-Gruusia sõda
Vene-Gruusia sõda Foto: AP / Scanpix

Prantsusmaa ähvardas pärast Vene-Gruusia sõda hakata takistama Euroopa Liidu idapartnerluse initsiatiivi, kui blokk ei loobu Venemaa suhtes kehtestatud sanktsioonidest, selgub äsja lekitatud USA diplomaatilisest postist.

2008. aasta novembris USA Stockholmist saadetud telegrammi kohaselt ütles Rootsi diplomaat Johan Frisell Ühendriikide asjurile Robert Silvermanile, et Prantsusmaa survestas Rootsit ja Poolat tühistama bloki sanktsioone Venemaa vastu.

«Prantsusmaa ähvardas Friselli sõnul hakata venitama ELi idapartnerluse algatusega, kui Rootsi ja teised keelduvad jätkamast ELi ja Venemaa kõnelusi,» kirjutas Silverman. «Kui otsus kõneluste kohta partnerlus- ja koostööleppe üle Venemaaga oli langetatud, said idapartnerluse kaasautorid Poola ja Rootsi edasiliikumiseks rohelise tule.»

Prantsusmaa asus Venemaad toetama ajal, mil Vene väed viibisid endiselt Gruusia südamaal, rikkudes Prantsusmaa vahendusel sõlmitud rahulepet.

Varem lekitatud Gruusia-Vene sõda käsitleva diplomaatilise posti kohaselt üritasid Prantsusmaa, Saksamaa ja Itaalia pidevalt pehmendada ELi reaktsioone konfliktile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles