USA justiitsministri uus kohusetäitja lubas kaitsta Trumpi määrusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dana Boente.
Dana Boente. Foto: Evan Vucci/AP/Scanpix

USA uus justiitsministri kohusetäitja Dana Boente lubas kaitsta president Donald Trumpi vastuolulist immigratsioonimäärust.

USA president Donald Trump vallandas eile Barack Obama administratsiooni poolt ametisse määratud justiitsministri kohusetäitja Sally Yatesi. Tema asemele määrati föderaalprokurör Boente.

Sally Quillian Yates. FOTO: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/Scanpix
Sally Quillian Yates. FOTO: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/Scanpix Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS

Boente täidab justiitsministri kohuseid kuniks justiitsministrikandidaat Jeff Sessions saab senatilt heakskiidu.

Kokkupõrge uue presidendi ja riigi kõrgeima õiguskaitseametniku vahel ilmestab kasvavaid erimeelsusi seoses Trumpi määrusega, mille alusel ajutiselt peatati kogu USA põgenikeprogramm ning ajutiselt keelati riiki sisenemine seitsme moslemienamusega riigi kodanikel.

Yates vallandati tunde pärast seda, kui andis justiitsministeeriumi juristidele korralduse määrust mitte kaitsta, sest ta polnud veendunud, et määrus on seaduspärane ning kooskõlas ministeeriumi kohustusega seista selle eest, mis on õige.

«Tuginedes (justiitsministeeriumi) õigusabi osakonna analüüsile, milles leiti, et määrus on õiguspärane sisult ja vormilt, tühistan endise justiitsministeeriumi kohusetäitja Sally Q. Yatesi 2017. aasta 30. jaanuari juhise ning annan justiitsministeeriumi töötajatele juhise täita meie kohust ja kaitsta meie presidendi õiguspäraseid korraldusi,» teatas Boente avalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles