USA sõjaväe ISISe propaganda vastane programm on raskustes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
WebOpsi sõjalise leipingupartneri COLSA Corporationi peahoone USA-s.
WebOpsi sõjalise leipingupartneri COLSA Corporationi peahoone USA-s. Foto: Bob Gathany/AP/Scanpix

Sotsiaalmeedias leviva äärmusrühmituse Islamiriik (ISIS) propaganda vastu suunatud USA programm WebOps vaevleb ebakompetentsuse ja andmete võltsimise käes, selgus uudisteagentuuri Associated Press juurdlusest.

WebOps käivitati mitme aasta eest ning seda rakendavad tsiviilfirmad ja sõjaväelased. Programm langeb Tampa linnas USA keskväejuhatuse peakorteris asuva teabeoperatsioonide osakonna haldusalasse.

WebOps on osa ulatuslikust psühholoogilisest operatsioonist, mis Pentagoni sõnul võitleb edukalt vaenlase vastu, mis kasutab veebi efektiivse propagandavahendina. AP intervjueeris mitut programmiga otseselt seotud isikut, kelle sõnul on programmi mõju väike.

Programm tugineb kümnetele araabia keelt kõnelevatele analüütikutele, kes otsivad Twitterist ja muudest sotsiaalmeedia platvormidest inimesi, kelle postitused annavad mõista, et nad on ISISIe sõnumile vastuvõtlikud. Seejärel võtavad analüütikud valeidentiteedi kattevarjus isikutega kontakti ning ärgitavad neid hoiduma äärmuslastega liitumisest.

Mitmed WebOpsi praegused ja endised töötajad ütlesid, et mitmed programmi analüütikud ei suuda araabia keeles suhelda, ei tea vastupropagandast midagi ning ei mõista islamit IS-i värbajatega samas ulatuses.

Programm sattus raskustesse, kui inimesed, kellega kontakti võeti, märkasid analüütikute vähest keelelist oskust. «Džihadistide puhul on teada üks asi - neil on väga hea araabia keel,» ütles üks WebOpsi endistest töötajatest.

Kontakti võetud isikuga on raske luua usaldust, kui tõlkijad ajavad pidevalt sassi sõnad 'salat' ja 'omavalitsus', ütles üks endine töötaja. Selle tulemusena öeldakse kontaktidele Palestiina Omavalitsuse asemel Palestiina salat ning selle üle visatakse sotsiaalmeedias avalikult nalja, lisas ta.

Neli praegust või endist töötajat ütlesid AP-le, et nägid isiklikult pealt seda, kuidas WebOpsi andmeid manipuleeriti, eesmärgiga luua kuvandit programmi edukusest. Paljud ameti töötajad on probleemist teadlikud, lisasid nad.

Programmi rakendavad firmad on korduvalt tõrjunud sõltumatut järelevalvet ning nende esitatud andmete tõelevastavuse sõltumatut hindamist.

AP intervjueeris rohkem kui tosinat WebOpsi endist või praegust töötajat. Allikad palusid anonüümsust, sest programmi sisu on tundlik ning nad pelgavad tagajärgi oma karjäärile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles